Jednu bílou orchidej...
Foto: autorka

Jednu bílou orchidej...

30. 11. 2020

Za okny pošmourno, doma na oknech rozkvetlá botanická zahrádka s několika orchidejemi. Když jsem ještě před dvaceti lety byla nezaměstnaná a tím pádem chudá jak kostelní myš, považovala jsem orchideje za květinu boháčů.

Před deseti lety jsme od kamarádky dostali naši první orchidej do nového společného bydlení a počet se během několika let zastavil na třicítce a já se mohla cítit jako boháč. Ale zásadně jsem je kupovala vždy ve výprodeji po odkvětu za desetinu původní ceny. Radost mi zkazily předloni svilušky. Začala jsem s nimi bojovat, ale nic na ně neplatilo. Napadaly jednu rostlinu za druhou a se slzami v očích jsem musela polovinu vyhodit, jestli jsem chtěla aspoň něco zachránit.

Abych pravdu řekla, odborník nejsem, ale kupodivu se jim u nás daří. Máme okna na východ. Zalévám je opravdu malililinkato odstátou vodou. Do konvičky dávám slupku z banánu, ta se rozleží a vznikne výživný zalévací roztok. Někde jsem vyčetla, že to mají rády - ale docela to smrdí. Asi tak čtyřikrát do roka jim připravím koupel a očištění listů. Vzduchové kořeny nechám, jak si je rostlinka nechala narůst, ona sama ví, kolik jich potřebuje, já odstřihávám jen suché. Taky stonek odstřihnu po odkvětu. Když vidím nový výhonek, přichytím ho k tyčce a těším se na nové květy. Pak se můžu nejméně měsíc radovat z barevné krásy. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mám je ráda a těším se z každého vyrašeného stvolu. Ta moje nejmladší orchidej má jen jeden květ, už se na něho těším, až se otevře. Kořeny stříhám. Helenko hodně radostí z těchto krásných a vděčných krásek.
Helena Votíková
Mám jen dvě. Jednu s velkými květy a jednu s těmi drobnějšími. Nejsem žádný extra zahradník a vždy když rozkvete první květ jim řeknu Ahoj holka, tak se zase vidíme. Pevně věřím, že jim to pomáhá a mě potěší. Občas jim podstrčím výživnou tyčinku.
Vladislava Dejmková
Také mám několik orchideí a pravidelně mě kvetou. Kupodivu vždy začínají kvést v lednu. Nevím, zda to je tím, že jsem většinu z nich dostala k narozeninám, které mám v lednu. Kvetou několik měsíců, pak mají pauzu. Hnojím tyčinkami k orchideím. Pěstuji na východním okně.
Martina Růžičková
Krásně vám kvetou :-). Mně se kupodivu daří na okně otočeném na sever. Také jsem je dříve považovala za cosi nedostupného... :-)
Jana Šenbergerová
U nás se jim nedaří, všechny, které jsem dostala odešly dřív než rozkvetla všechna poupata. Přetrvává jediná, ale nekvete. O to víc si užívám těch, které pěstují lidé za okny. Už je jich k vidění docela hodně různých druhů. Jsou krásné. Ať se těm vašim zase daří.
Alena Tollarová
Orchideje jsou krásné, taky jich máme plná dvě okna. Nejvíc se mi začaly líbit ty drobnokvěté dendrobky, které mají hodně květů a ještě něžně voní. Před pár lety jsem napsala o orchidejích taky článeček. Helčo, já jsem to o banánové slupce taky četla. Stálo tam, že se má v konvičce nechat dva! dny. To voda nesmrdí. Ale jak se tam nechá, je to pastva pro čichové buňky, taky jsem to s úspěchem vyzkoušela.
Marie Faldynová
Orchideje se mi líbí a obdivuji každého, kdo je umí pěstovat.
Anna Potůčková
Hezký článek a také máme okna plná orchidejí. A obě naše dcery to mají doma taktéž tak.
Alena Vávrová
Také orchideje pěstuji a daří se mi, aby čas od času znovu kvetly. A pak je to radost nadlouho. Mám jich asi 15 ks, z toho několik mini. Bohužel nemám pro všechny místo na vhodném okně. S kým nemohu soupeřit, je moje dcera - jak by ne - je květinářka, a tak jí rozkvete opravdu i koště. A kvetou jí na oknech k jihu, což se běžně nedoporučuje. Ten banán jako hnojivo používám i na růže a j. květiny, jen tu slupku pokrájím, zaliju převař. vodou, nechám vyluhovat a pak tím zředěným výluhem občas květiny zaliji. Po odkvětu odstřihnu jen vrchol výhonu, kde byly květy. Na stvolu jsou níže spící květní pupeny, ze kterých dříve, či později vyrazí nová větvička s poupaty. Teprve když stvol celý uschne, odstraním ho celý.
Hana Šimková
Závidím, já je pěstovat neumím a vždycky mi zahynou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.