Vznikl nový portál na pomoc vdovám
FOTO: pixabay.com/Free-Photos

Vznikl nový portál na pomoc vdovám

2. 12. 2020

Úmrtí partnera je jedno z nejtěžších období života – zejména v prvních měsících a letech po ovdovění, kdy se na jedné straně potkává zármutek a samota a na druhé nutnost zařizovat nezbytné záležitosti.

Nový portál má pomoci vdovám smutné období překonat, potkávat se a komunikovat spolu. Cílí přitom především za starší ženy-vdovy. Statistiky totiž mluví jasně: v České republice je téměř padesát procent žen starších 65 let ovdovělých (oproti tomu "jen" necelých patnáct procent mužů) a do budoucna to nevypadá lépe: šedesátiletí muži mají podle statistik naději, že budou žít ještě devatenáct let, zatímco dnešní šedesátnice mají před sebou třiadvacet let.  

“Portál vdovyvdovam.cz má pomoci ženám vyrovnat se ztrátou partnera sdílením příběhů vdov, které tím již prošly, umožnit jim také spolu komunikovat. Ale jsou zde i základní praktické rady, jak postupovat v oblasti dědictví, financí, provozu domácnosti či na úřadech,” říká Petr Orálek z obecně prospěšné společnosti Generace i60.  

vdovy logo.JPG

V on-line prostředí se pohybuje stále více seniorů. Letošní rok, kdy se internet často stával i pro starší generaci kvůli koronavirovým opatřením důležitým komunikačním kanálem, tento trend ještě posílil. On-line svět sice nemůže nahradit rodinu či přátele, kteří mohou být ovdovělým přirozenou oporou, ale může být platformou pro navazování nových přátelství vedoucí ven ze samoty a izolace a také může sdílením příběhů žen, které toto období překonaly, dávat naději. Právě tyto příběhy jsou podle psychologů jedním ze způsobů, jak se v nastalé životní situace zorientovat a vyrovnat se s ní. 

Součástí portálu vdovyvdovam.cz jsou i praktické a konkrétní rady, jak v jednotlivých oblastech (dědictví, finance, úřady apod.) postupovat. I na první pohled banální věc, jako dodávky energií a služeb psaných na zesnulého manžela a hrazené z jeho účtu, mohou způsobit velké problémy do budoucna. Stejně tak se to týká třeba dědictví a dopadů na rodinné vztahy. Tyto informace na novém portálu samozřejmě mohou využít i muži-vdovci. 

Projekt vdovyvdovam.cz vznikl s podporou ministerstva práce a sociálních věcí a programu T-Mobile Pomáháme. Na jeho vzniku spolupracoval portál pro aktivní seniory i60.cz.

Hodnocení:
(4.7 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%