Procházka po Capri a "Villa Jovis"
FOTO: autorka

Procházka po Capri a "Villa Jovis"

3. 12. 2020

V současném sychravém počasí vás zvu do tepla, a sice na procházku po ostrově Capri směrem k Tiberiově vile, abyste se tak jako my kdysi mohli pokochat krásami tohoto ostrova a jeho okolí.

„Villa Jovis“ římského císaře Tiberia byla největší z dvanácti římských vil nacházejících se na ostrově Capri. Musela být opravdu impozantní a majestátní, a tak přesto, že se tyčila na vrcholu Monte Tiberio, druhém nejvyšším vrcholu Capri, nemohli jsme si prohlídku jejích zřícenin a kouzelné místo, kde byla postavena, nechat ujít.

Voda zde pochopitelně tehdy nebyla zrovna dobře přístupná, a tak římští inženýři postavili složitý systém pro sběr vody dešťové ze střech a velkou cisternu, která zásobovala palác sladkou vodou.

Dnes jsou tam ještě k vidění zbytky strážní věže, odkud probíhaly prý rychlé telegrafické výměny zpráv s pevninou, a to ohněm nebo kouřem.

Z vrcholu od vily je nádherný pohled na scenérii kolem. Pod samotnou skálou dole, na níž vila stála a kde je dnes malá vesnička, býval privátní císařův přístav, kudy se nahoru do vily dostával.

To, co se dělo údajně v této vile, kam se v podstatě císař hodlal ukrýt a která byla pro ostatní veřejnost kromě služebnictva či zvaných osob naprosto nepřístupná, bych snad ani nechtěla dopodrobna vědět…pobýval tam též ještě jako malý Caligula-Botička – budoucí další „šílený“ císař, který byl Tiberiovi svěřen, chudák, do péče.

Přístup do komplexu je možný pouze pěšky a cesta do kopce představuje asi dva kilometry od města Capri. A tak jsme vyrazili, přestože slunce už začínalo pálit.

V polovině jsme toho měli už skoro dost, ale odměnou nám byly neskutečně krásné výhledy cestou. Míjeli jsme mnoho různých obydlených vil, u některých se dalo nahlédnout krásnými mřížovými vrátky do jejich zahrad. Vily samotné však byly ukryty a nebyly vidět.

Všude vládlo ticho a klid, jen občas se ozývaly cikády a vlnil se zahřívající se vzduch…když jsme se konečně dostali nahoru k Tiberiově vile, mohli jsme se v mírném větříku zchladit pod vonícími piniemi a v úžasu zůstat stát na nejvyšším vrcholu, odkud byl překrásný rozhled na moře, celý Neapolský záliv a protější pevninu.

 

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%