Jak jsem nedošel do Assisi a Říma
FOTO: autor

Jak jsem nedošel do Assisi a Říma

9. 1. 2021

Doporučení dalšího pochodu po poutních cestách Evropy jsem dostal od italských poutníků na svém putování do Santiaga de Compostela. Při jednom večerním setkání v poutnické ubytovně – alberque – jsem si u večeře postěžoval na průvody poutníků na Svatojakubské cestě. Zvláště ve Španělsku.

A právě Italové mně doporučili cestu sv. Františka z Assisi, konkrétně část z Florencie do Assisi a dále do Říma. Je to prý krásná cesta nádhernou krajinou s mnoha zajímavostmi o délce 563 km. O sv. Františku jsem pochopitelně slyšel, a tak jsem svoji další pouť začal plánovat. Pořídil jsem si osvědčeného průvodce, knížečku německého vydavatelství Outdoor popisující právě tuto cestu. Začal studovat z dostupných zdrojů historii Františka, vyhledával zkušenosti poutníků a plánoval etapy. Stanovil jsem si i start a objednal letenku do Florencie. To vše bylo na počátku roku 2020.

Ovšem pandemie vše změnila tak jako nám všem a ve všech aktivitách, oblastech i plánech. Byl jsem velmi smutný, protože jsem se na putování moc těšil. Letecký spoj byl zrušen, a společnost mi přislíbila letenku na příští rok. Ale co teď? Kam půjdu letos?

Protože jsem měl v plánu v následujících letech spojit cestu do Říma z místa bydliště stanovil jsem si náhradní plán. Půjdu nyní do Říma z Třemošné, místa mého bydliště, do Německa a Rakouska, jak omezení dovolí. Po uvolnění opatření v létě jsem vyrazil z Třemošné směrem na jihozápad. Ušel jsem asi 30 kilometrů a vrátil se večer vlakem zpět. To proto, že nebylo možné se nikde ubytovat. A za několik dní jsem dojel brzy ráno do místa, kde jsem skončil a šel opět 30 kilometrů. Ještě jsem musel změnit trasu a vynechat Německo, protože vstup do Německa nebyl tehdy povolen. Takovým pochodem jsem došel až na Lipno. Rakousko bylo pro vstup otevřené, a i ubytování bylo možné. Tedy má další etapa vedla z Lipna do Salzburgu. To mi trvalo šest dnů. Ze Salzburgu jsem se opět vrátil vlakem domů. Pak jsem si dal asi měsíc pauzu a počátkem záři jsem odjel do Salzburgu a pokračoval směrem na Innsbruck, kam jsem dorazil po sedmi dnech. To už jsem měl na mém putování do Říma 635 km a řekl jsem si, že to pro letošek stačí. Celkem jsem putoval 20 dní.

No a co dále? Doufám, že příští rok v květnu uskutečním svoji cestu z Florencie a Říma. A další rok jen přeskočím Alpy a spojím tak celé putování za svatým Františkem. Necelých 1800 kilometrů. Už se těším a opět jsem na základě poznámek začal psát další knihu. A v lednu snad bude i první přednáška o putování z Třemošné do Innsbrucku.

Přeji všem splnění plánů, ale hlavně hodně zdraví a sil pro jejich realizaci. A kdybyste nevěděli, co nadělit blízkým nebo sobě k Vánocům, pak mám pro vás tip. Do Santiaga de Compostela jsem ušel 3300 km a napsal o putování tři knihy. Určitě se budou líbit. Najdete v nich mnoho fotografií krásných míst, příběhy, popisy a informace o místech kudy jsem procházel. Nenechte je u mne ležet – psal jsem je pro vás! Kniha Španělskem je bohužel vyprodána, chystám druhé vydání.

Pro zájemce o knihy, případně o uspořádání přednášky je zde kontakt: miloslav.sasek@aga2000.cz , tel. 602414525, Facebook Miloslav Šašek či AGA 2000.

Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...