Jak jsem nedošel do Assisi a Říma
FOTO: autor

Jak jsem nedošel do Assisi a Říma

9. 1. 2021

Doporučení dalšího pochodu po poutních cestách Evropy jsem dostal od italských poutníků na svém putování do Santiaga de Compostela. Při jednom večerním setkání v poutnické ubytovně – alberque – jsem si u večeře postěžoval na průvody poutníků na Svatojakubské cestě. Zvláště ve Španělsku.

A právě Italové mně doporučili cestu sv. Františka z Assisi, konkrétně část z Florencie do Assisi a dále do Říma. Je to prý krásná cesta nádhernou krajinou s mnoha zajímavostmi o délce 563 km. O sv. Františku jsem pochopitelně slyšel, a tak jsem svoji další pouť začal plánovat. Pořídil jsem si osvědčeného průvodce, knížečku německého vydavatelství Outdoor popisující právě tuto cestu. Začal studovat z dostupných zdrojů historii Františka, vyhledával zkušenosti poutníků a plánoval etapy. Stanovil jsem si i start a objednal letenku do Florencie. To vše bylo na počátku roku 2020.

Ovšem pandemie vše změnila tak jako nám všem a ve všech aktivitách, oblastech i plánech. Byl jsem velmi smutný, protože jsem se na putování moc těšil. Letecký spoj byl zrušen, a společnost mi přislíbila letenku na příští rok. Ale co teď? Kam půjdu letos?

Protože jsem měl v plánu v následujících letech spojit cestu do Říma z místa bydliště stanovil jsem si náhradní plán. Půjdu nyní do Říma z Třemošné, místa mého bydliště, do Německa a Rakouska, jak omezení dovolí. Po uvolnění opatření v létě jsem vyrazil z Třemošné směrem na jihozápad. Ušel jsem asi 30 kilometrů a vrátil se večer vlakem zpět. To proto, že nebylo možné se nikde ubytovat. A za několik dní jsem dojel brzy ráno do místa, kde jsem skončil a šel opět 30 kilometrů. Ještě jsem musel změnit trasu a vynechat Německo, protože vstup do Německa nebyl tehdy povolen. Takovým pochodem jsem došel až na Lipno. Rakousko bylo pro vstup otevřené, a i ubytování bylo možné. Tedy má další etapa vedla z Lipna do Salzburgu. To mi trvalo šest dnů. Ze Salzburgu jsem se opět vrátil vlakem domů. Pak jsem si dal asi měsíc pauzu a počátkem záři jsem odjel do Salzburgu a pokračoval směrem na Innsbruck, kam jsem dorazil po sedmi dnech. To už jsem měl na mém putování do Říma 635 km a řekl jsem si, že to pro letošek stačí. Celkem jsem putoval 20 dní.

No a co dále? Doufám, že příští rok v květnu uskutečním svoji cestu z Florencie a Říma. A další rok jen přeskočím Alpy a spojím tak celé putování za svatým Františkem. Necelých 1800 kilometrů. Už se těším a opět jsem na základě poznámek začal psát další knihu. A v lednu snad bude i první přednáška o putování z Třemošné do Innsbrucku.

Přeji všem splnění plánů, ale hlavně hodně zdraví a sil pro jejich realizaci. A kdybyste nevěděli, co nadělit blízkým nebo sobě k Vánocům, pak mám pro vás tip. Do Santiaga de Compostela jsem ušel 3300 km a napsal o putování tři knihy. Určitě se budou líbit. Najdete v nich mnoho fotografií krásných míst, příběhy, popisy a informace o místech kudy jsem procházel. Nenechte je u mne ležet – psal jsem je pro vás! Kniha Španělskem je bohužel vyprodána, chystám druhé vydání.

Pro zájemce o knihy, případně o uspořádání přednášky je zde kontakt: miloslav.sasek@aga2000.cz , tel. 602414525, Facebook Miloslav Šašek či AGA 2000.

Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslav Šašek
Přátelé drazí, tak jsem do Assisi a Říma došel. V minulém roce jsem svoji pouť k sv. Františku z Assisi dokončil. Celkem jsem na pouti ušel téměř 1800 kilometrů. Bylo to krásné, mnohdy i napínavé, ale nakonec vše dobře dopadlo. Před dvěma měsíci vyšla další (již má čtvrtá) kniha o této pouti. Najdete v ní na 270 stránkách a 400 fotografiích popisy denních putování s informacemi a i s příběhy, které jsem prožil. Krásná cesta přes Salzburg, Innsbruck, Brenner, Bolzano, Bolognu, Florencii, Assisi a Řím. Na cestě jsem prožil mnoho až neuvěřitelných okamžiků, příhod, setkání…. Viděl jsem spoustu věcí, dozvěděl jsem se mnoho nového, poznal jsem, jak žijí lidé ve státech, kterými jsem procházel. Získal jsem mnoho nových přátel, s některými jsem stále v kontaktu. Viděl jsem krásnou přírodu, hory, řeky, údolí, jezera. Nádherné kostely, katedrály a baziliky. Ale i hezké a upravené křížky u cesty. Viděl jsem zajímavé stavby, příbytky lidí na venkově, přecházel jsem krásné a historické mosty a můstky. Prošel jsem se kus cesty po římské silnici. Spal jsem v různých ubytování, od prostých poutnických nocleháren, přes penziony, soukromé příbytky a bohužel někdy i v luxusnější hotelích, když nebylo zbytí. Potkal jsem několikrát svoji smrt a vždycky to dobře dopadlo. Tak snad i příště budu mít štěstí a přežiju. Přeji vám vše dobré, poutník Mila.
Soňa Prachfeldová
Máte pane Šašku obdivuhodného koníčka . Snad se Vám podaří letos vycestovat a dostat se do plánovaných míst. Přeji Vam5 , at6 opět můžete vydat dalším cestovatelskou knihu. Třemošnou projíždím, tak teď si vždy na Vás vzpomenu. Mnoho zdraví a úspěchů přeji.
Jan Zelenka
Pane Šašek, soucítím s vámi. Pokud to šlo, jezdili jsem se ženou, nebo já s přítelem. O našich cestách jsem vydal zatím tři cestopisy se zaměřením na historii, čtvrtý je připravený k tisku. Bohužel přednášky, které jsme měli naplánované s místní knihovnou, či klubem seniorů jsem musel zrušit. Počátkem roku jsem vkládal článek "Pár slov o víře", který je o Florencii a sv. Františkovi. Obávám se, že ani v roce letošním nebudete mít optimální podmínky pro své pochoďáky po Evropě. Pokud se vám to přece jen podaří, je vám to přáno. Máte mé uznání a obdiv.
Zuzana Pivcová
Na mě by to bylo samozřejmě už příliš náročné, ale cesta, navíc s určitým cílem, to musela být zajímavá.
Daniela Řeřichová
Hezký článek a určitě i zajímavý cestopis. Tak ať je letošní rok příznivější nejen pro putování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.