Ušetříte na energiích, dovezeme nákup... Šmejdi se ani v době pandemie nezdráhají okrádat staré lidi
Ilustrační foto: ingimage.com

Ušetříte na energiích, dovezeme nákup... Šmejdi se ani v době pandemie nezdráhají okrádat staré lidi

21. 12. 2020

Telefonáty, jejichž autoři se snaží zneužít důvěry lidí, v době covidové nabraly jinou podobu. Zejména lidé vyššího věku se nyní setkávají s podivnými hovory, které jim připadají podezřelé. Podvodníci využívají osamělosti, nejistoty a strachu, které přináší život v pandemii.

Pryč je doba, kdy mnoho lidí podvedli takzvaní falešní vnuci. Šlo o velmi rozšířenou fintu, kdy si podvodníci vytipovali osamělé staré lidi a v telefonu předstírali, že jsou jejich vnuk, který potřebuje finanční pomoc. Pokud natrefili na lidi, kteří třeba špatně slyší nebo mají problémy rozlišit pravdu a lež, poslali k nim coby vnuci takzvané kamarády, senioři jim pro takzvané vnuky předali peníze a pak se nestačili divit, když zjistili, že jim skutečný vnuk vůbec nevolal. Policie takových případů řešila stovky a většina seniorů už nyní ví, že si je podobné hovory třeba ověřit a na žádné falešné příbuzné nenaletí.

Jenže podvodníci zaměřující se na lidi nějakým způsobem oslabené, mají nové finty. Přispívá k tomu doba covidová, kdy se hodně seniorů zdržuje doma.

Jedné paní kdosi nabízel, že jí přiveze nákup. Věděla, že různé společnosti tuto službu poskytují. Uvěřila, že jde o nějakou seriózní nadaci. Když u ní zazvonila paní a požádala jí o nákupní seznama a peníze, dotyčná znejistěla. „Mně se ta ženská prostě nelíbila. Byla divná. Požádala jsem ji o občanku a nějaký průkaz, který potvrdí, pro kterou společnost pracuje. Řekla, že si nemám vymýšlet a odešla. Málem jsem tedy naletěla nějaké podvodnici,“ vypráví.

„Moje maminka si několikrát s někým povídala přes telefon. Bylo mi to divné, tak jsem se ptala, kdo jí začal tak často volat. Říkala, že nějaká hodná paní z nějaké nadace, která jí slíbila, že bude výhodněji nakupovat,“ vypráví šedesátiletá Martina, která žije v jednom domě se svou osmdesátiletou maminkou, která trpí lehkou formou demence. „Vyděsilo nás to, tak jsme si na jeden takový telefon počkali a poslouchali u ucha naší mámy. Ta ženská se jí normálně ptala, kdy ji tedy konečně může navštívit. Říkala, že sepíšou smlouvu, kterou potvrdí, že jde o seniorku a tudíž prý senioři v době pandemie dostávají výrazné slevy na nákupy potravin. Takový nesmysl. Maminka je zmatená, kdo ví, co by podepsala. Když manžel vzal telefon do ruky a začal na tu ženskou řvát, položila to a už nikdy nevolala,“ říká Martina.

Sdružení obrany spotřebitelů už v první jarní vlně pandemie vydal upozornění, že přibývá případů, kdy podvodníci lákají lidi na to, že kvůli koronaviru mohou ušetřit na energiích. „Zjistili jsme, že šmejdi využívají toho, že staří lidé se zdržují doma, mají čas na přijímání telefonů, mnozí mají strach kvůli viru chodit ven a tudíž jsou náchylnější k přijetí různých nabídek po telefonu. Přibylo jednak telefonátů a jednak pokusů dostat se k seniorům do bytů,“ uvedla Gerta Mazalová ze Sdružení obrany spotřebitelů. Také Energetický regulační úřad oznámil, že má zprávy o lidech, kteří slibují, že zařídí snížení cen energie kvůli pandemii koronaviru.

„Telefonoval mi nějaký pán a říkal, že je z firmy, od které odebírám energii. Já se v tom nevyznám, všechny tyto věci zařizuje a hlídá syn. Ten muž ale tvrdil, že kvůli pandemii nabízejí seniorům speciální službu, návštěvu v bytě. Že přijde, vše probereme, že kvůli toho nemusím nikam chodit. Že jde o časově omezenou nabídku jen pro lidi ve věku nad osmdesát let. Obvykle jsem opatrný, ale když se teď tak pořád mluví o tom, že různé spolky pomáhají seniorům, nosí jim domů jídlo, léky, velké nákupy, tak jsem myslel, že jde o něco takového. Povídal jsem si s ním několikrát, byl slušný, ochotný. Nakonec jsem to ale řekl synovi a ten mě seřval. Tak když ten pán volal znovu, řekl jsem, že nemám zájem. Začal být dotěrný, naštvaný. Volal asi ještě třikrát, ale já už pak to číslo nebral,“ vypráví třiaosmdesátiletý Ladislav.

Policisté každý rok mají hlášeny stovky případů, kdy se někdo pokusil ze starých lidí vylákat podvodně peníze tak, že jim něco namluvil nebo nasliboval přes telefon. Dokonce dokonce zaznamenali tento bizarní případ.

Jednomu muži volal někdo, kdo tvrdil, že je jeho vnuk, že se mu rozbilo auto a že nutně potřebuje půjčit pět tisíc. A že pro ně pošle svého kamaráda. Dotyčný pán slyšel o tomto druhu podvodů, hlas vnuka se mu zdál divný, navíc viděl, že volá z jiného čísla. Zavolal svému skutečnému vnukovi, vše mu řekl, ten se vyděsil a dědu ujistil, že mu nevolal, že jde o podvod. Mezitím falešný vnuk pánovi volal znovu. Ten mu řekl, že ví, že jde o podvod a ať mu už vícekrát netelefonuje. Po hodině pán měl další hovor. Ozval se mu někdo, kdo se představil jako kriminalista s tím, že by přišel k němu domů a počkal tam na falešného vnuka. Pán uvěřil a řekl mu, ať se tedy dostaví. Naštěstí to řekl i skutečnému vnukovi. Ten dorazil ihned na místo s kolegy z práce. Byli odhodláni podvodníka chytit, bylo jim jasné, že o žádného kriminalistu nepůjde, protože případ vůbec na policii nehlásili.  K domu skutečně přijelo auto, téměř z něho vystoupil mladý muž, ale když viděl za stromem u branky stát tři urostlé mladé muže,  rychle naskočil a ujel.

Vynalézavost podvodníků, kteří cílí na lidi, kteří jsou kvůli nemocem nebo věku nějakým způsobem handicapovaní, je velká a prochází neustálými proměnami. Doba pandemie v mnoha z nich vzbudila naději, že nalákají další oběti. Takže je dobré to vědět a všechny byť jen trochu podezřelé telefonáty zavčas zarazit.

šmejdi
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%