Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě
Ilustrační foto: pixabay.com

Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě

21. 12. 2020

První vakcíny proti covidu-19 se dostanou do Česka 26. prosince ve večerních hodinách. Hned následující den budou moci být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného očkováni první lidé. Kdy se dostanete na řadu vy?

Evropská agentura pro léčivé přípravky oznámila, že doporučila vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Ještě během dneška by ji měla schválit také Evropská komise, což je nezbytnou podmínkou pro start očkování v zemích EU.

Prvních 9 750 dávek očkovacích sér přivezou do České republiky speciální vozy druhý svátek vánoční a hned následující den začne očkování. Běžný občan si však ještě na očkování bude muset několik měsíců počkat. Prvními vakcínami se budou očkovat zdravotníci ve vybraných zrdravotnických zařízeních a senioři v těchto zařízeních pobývající. Do konce roku pak bude přivezeno do Česka dalších cca 20 000 dávek, které budou použity k očkování klientů v domovech seniorů.

„Od února bude mít možnost se o vakcíny přihlásit širší veřejnost,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něho dostanou přednost lidé z rizikových skupin, především pak senioři. Další dávky však připutují do Česka až v prvním (cca milion dávek) a ve druhém čtvrtletí příštího roku (cca 2,5 milionu dávek), přičemž nejdříve budou určeny pro dobrovolníky ve věku nad 65 let. Teprve až ve druhé polovině roku 2021 přijdou na řadu mladší ročníky.

Jak uvedl ministr Jan Blatný, plán očkování se ještě může měnit podle toho, jak se vláda dohodne s výrobci vakcín na jejich dodávkách do Česka.

PES přejde do 5. stupně už mezi svátky
Lidí nakažených koronavirem přitom každým dnem přibývá a roste i tzv. reprodukční číslo R. Proto ministr Blatný navrhne ve středu vládě přechod Česka do 5. stupně protiepidemického systému, a to už od 25. prosince. Bude to znamenat, že se lidé nebudou moci sdružovat ve více než dvou lidech, od 21. hodiny bude zákaz vycházení a opět zavřou obchody a služby vyjma potravin či drogerie.

Pokud vláda ve středu schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. „Není zde nutné modelovat nějaké výjimky,“ uvedl ministr Blatný.

Přechod do 5. stupně ještě může zvrátit Poslanecká sněmovna, kterou bude vláda v úterý žádat o prodloužení nouzového stavu.

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.