Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě
Ilustrační foto: pixabay.com

Kdy se dostanou senioři k vakcíně proti covidu? Nejspíš až na jaře či v létě

21. 12. 2020

První vakcíny proti covidu-19 se dostanou do Česka 26. prosince ve večerních hodinách. Hned následující den budou moci být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného očkováni první lidé. Kdy se dostanete na řadu vy?

Evropská agentura pro léčivé přípravky oznámila, že doporučila vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Ještě během dneška by ji měla schválit také Evropská komise, což je nezbytnou podmínkou pro start očkování v zemích EU.

Prvních 9 750 dávek očkovacích sér přivezou do České republiky speciální vozy druhý svátek vánoční a hned následující den začne očkování. Běžný občan si však ještě na očkování bude muset několik měsíců počkat. Prvními vakcínami se budou očkovat zdravotníci ve vybraných zrdravotnických zařízeních a senioři v těchto zařízeních pobývající. Do konce roku pak bude přivezeno do Česka dalších cca 20 000 dávek, které budou použity k očkování klientů v domovech seniorů.

„Od února bude mít možnost se o vakcíny přihlásit širší veřejnost,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něho dostanou přednost lidé z rizikových skupin, především pak senioři. Další dávky však připutují do Česka až v prvním (cca milion dávek) a ve druhém čtvrtletí příštího roku (cca 2,5 milionu dávek), přičemž nejdříve budou určeny pro dobrovolníky ve věku nad 65 let. Teprve až ve druhé polovině roku 2021 přijdou na řadu mladší ročníky.

Jak uvedl ministr Jan Blatný, plán očkování se ještě může měnit podle toho, jak se vláda dohodne s výrobci vakcín na jejich dodávkách do Česka.

PES přejde do 5. stupně už mezi svátky
Lidí nakažených koronavirem přitom každým dnem přibývá a roste i tzv. reprodukční číslo R. Proto ministr Blatný navrhne ve středu vládě přechod Česka do 5. stupně protiepidemického systému, a to už od 25. prosince. Bude to znamenat, že se lidé nebudou moci sdružovat ve více než dvou lidech, od 21. hodiny bude zákaz vycházení a opět zavřou obchody a služby vyjma potravin či drogerie.

Pokud vláda ve středu schválí přechod do pátého stupně, budou platit opatření taková, jako jsou nastavena v systému PES. „Není zde nutné modelovat nějaké výjimky,“ uvedl ministr Blatný.

Přechod do 5. stupně ještě může zvrátit Poslanecká sněmovna, kterou bude vláda v úterý žádat o prodloužení nouzového stavu.

 

Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mária Lamoš
Už aby to bylo ... A chudák syn dostal jako "dáreček" covid19 zrovna na Štědrý den!
Eva Mužíková
Pořadím se s obvodním lékařem.
Hana Řezáčová
Pan Pepo 22.12.,22:15 Nepamatuji si, jak šlo v dětství očkování časově za sebou, ale myslím si, že naše generace byla očkována proti pravým neštovicím, dětské obrně, TBC, záškrtu ... Spalničky jsem určitě prodělala, zarděnky a příušnice taky, měla jsem i černý kašel - tato očkování byla asi až později, některé u našich dětí (určitě černý kašel), zarděnky a příušnice moje děti taky měly, na to jsou očkováni až vnuci ... Taky jsme očkovaní proti tetanu, ale nevím, jestli ne a v dospělosti ... Očkování je úspěch vědy - zachránily se miliony životů!
Jarmila Komberec Jakubcová
Na téma očkování se mi líbil článek pana O.Čepelky, který srozumitelně mapoval problém okolo očkování. Nechám se očkovat jak na mně dojde řada, protože chci žít plnohodnotný život, chci cestovat a nebýt neustále ve strachu z nákazy covidem.
Antonín Nebuželský
Do té doby budeme všichni promořeni.
Jana Tulejová
Vyloženě se těším na očkování, protože mi vrátí můj starý život.. A co se týká vakcíny, slyšela jsem na slovenské televizi mluvit starého lékaře, který krásně vyvrátil všechny ty zaručené zprávy o možných následcích, nápadně rychlém výzkumu apod. Nepamatuji si jméno toho lékaře, ale mluvil tak klidně a smířlivě "nezlobte se na ty odpírače, prostě bychom se měli snažit jim to vysvětlit", že jsem si říkala, to by měli pustit v naší ČT. Místo toho v ČT pustí blábol poslance Volného o strašlivých následcích toho očkování. Takže, přátelé, už aby to bylo!
jitka schildhabelová
nechat se očkovat je rozhodnutí každého z nás a zcela dobrovolné,nechci zde rozepisovat,zda ano či ne,já jsem rozhodnutá a nechám si to pro sebe,jen jsem opravdu trochu v šoku,kolik máme mezi sebou odborníků na vakcinaci a ,,zaručených zpráv,,-jako třeba ,že se nás pokouší díky vakcíně načipovat a sledovat,několik lidí již zemřelo,kolují fota deformace končetin a zpráv,jak se vakcína dělá z mrtvých buněk plodů apod.Jsem zvědavá,co se ještě dozvím zajímavého,nicméně pokud mě někdo vpíchne čip a bude mě chtít sledovat-to mě pobavilo nejvíc.Přeji krásný den.
Petr Bašista
Hlavně plno keců jak musíme chránit ohrožené skupiny a seniory a vakcína bude možná na jaře nebo létě.To je na zblití.
Milan Pepo
Pročítám opět diskusi. Zdál se mi sen. Hororový sen. :-) ,,Ležel jsem nahatej, bezmocnej na nějakým studeným igelitu. Nevím kolik mě jich drželo. Svíjel jsem se, řval strachy... Viděl jsem něco obludnýho v bílým plášti jak natahuje stříkačku s obrovskou jehlou. Za bílou rouškou se zableskly oči sadistky jak proti oslnivému světlu nade mnou uhrančivě hleděly na špici jehly na které se zaleskla kapka... a pak jsem naposledy zařval." :-D Bojíte se? Nemůžu najít svůj očkovací průkaz. Škoda. Jinak si všechno schovávám pro potomstvo. Myslím, že to první bylo proti záškrtu. Pak černému kašli. Obrně, neštovicím... očkovalo se i proti spalničkám? Zarděnkám? Já si vážně nepamatuji bez toho průkazu. Možná mi pomůžete. No fakt je ten, že nebýt tehdy ,,mučen" nejrůznějšími injekcemi vakcín a podobně, tak možná jsem se nedožil věku, kdy můžu diskutovat na i60. ;-)
Soňa Prachfeldová
Jsou názory pro i proti, obávám se, že bez očkování to asi nepůjde, pokud nebudeme chtít být napůl v izolaci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.