Hradecké parky - Šimkovy sady
FOTO: autorka

Hradecké parky - Šimkovy sady

6. 1. 2021

V  poslední době bývají parky v našem městě častým místem mých procházek. Jsou to místa, kam dojdu pěšky a nacházím tam pohodu a klid. Ani v současné době nebývají nijak přelidněné, ale to bude možná tím, že v našem městě je velkých a dobře udržovaných parků hned několik. Jejich tvář se mění v běhu ročních období, a tak je vždy možnost najít něco zajímavého nebo nového. Řadu informací o jejich historii jsem se dozvěděla teprve v poslední době, kdy mám více času se o takové věci zajímat. A když jsem v poslední den minulého roku uděla v jednom z parků zase pár zajímavých snímků, rozhodla jsem se, že o něm něco napíšu na íčko.

Šimkovy sady jsou. co se týká rozlohy, bezesporu největším hradeckým parkem. Vznikly v letech 1932-1935 na základě regulačního plánu města Hradec Králové, jehož autorem byl Josef Gočár a podle návrhu Dr.Kamenického z Průhonic. Původně se nazývaly Herrmannovy sady na počest spisovatele a královéhradeckého rodáka Ignáta Herrmanna. Jejich rozloha byla tehdy asi 9 hektarů. Také je zajímavé, že se na většině manuálních prací při vzniku parku výrazně podíleli zejména nezaměstnaní.

dsc-0051m.jpg

Hlavní cesta procházející parkem (říjen 2020) - na levé straně od cesty jsou nyní již založené květinové louky ve formě vinoucí se stužky.

V roce 1948 byl park v souladu s duchem doby přejmenován na Pionýrské sady. Konaly se zde dožínkové slavnosti, prvomájové oslavy, manifestace, ale i řada kulturních a sportovních akcí. Po roce 1990 dochází k (zatím) poslední změně názvu na Šimkovy sady. Toto pojmenování dostal park po mladíku Karlu Šimkovi, který byl v blízkosti tohoto parku zastřelen při ničení telefonního vedení pro německou posádku. Osobně jsem už několikrát přemýšlela o tom, proč je součástí názvu slovo „sady“, které mně evokuje řady ovocných stromů, a ne slovo „park“.

dsc-0045m-2.jpg

Během rekonstrukce parku v letech 2012-2014 byly původní stromy doplněny novou výsadbou.

V průběhu let park střídavě chátral, rekonstruoval se a nabýval rozmanitých podob. Vždy ale sloužil k odpočinku a relaxaci. Současná podoba Šimkových sadů vznikla během rozsáhlé rekonstrukce v letech 2012 – 2014 podle projektu Ing. arch. Pavla Zadrobílka, který se inspiroval původní Gočárovou koncepcí. Park tak trochu připomíná anglické parky. Alespoň mně. I když jsem na vlastní oči viděla jen tři nejznámější parky v Londýně.

Centrem parku jsou dvě větší vodní plochy – uměle vytvořené rybníčky. Na břehu většího z rybníčků vyrostla dokonce umělá vyvýšenina. Jejich břehy jsou členité, doplněné lávkami, dřevěnými moly a půvabnými zákoutími pro odpočinek, místy pro dovádění dětí či rodinný piknik. K občerstvení návštěvníků parku slouží Rotunda, která je současně klubovnou královéhradeckých skautů.

Pojďte se se mnou projít parkem alespoň prostřednictvím fotografií. Většinu z nich jsem nafotila loni poslední den v roce.

dsc-0028m-1.jpg

Členité vodní plochy jsou nejpřitažlivějšími místy v parku.

dsc-0026m-1.jpg

Můstek přes rameno jednoho z rybníčků.

dsc-0029m.jpg

Venkovní občerstvení v parku. Teď je bohužel zavřené. 

dsc-0020m-1.jpg 

Až k vodě se můžete dostat po speciálních dřevěných stezkách. V pozadí oblíbený umělý pahorek. 

dsc-0018m.jpg

Další z mostků, ve stinné části rybníček začíná zamrzat.

 

 dsc-0115m.jpg

Stejný most v jiném ročním období. Okraje rybníků jsou zpevněny dřevěnými kůly.Jedna z mála květinových výzdob v parku.

 dsc-0015m-2.jpg

Dřevěná plata u vody jsou vybavena i lavičkami. 

dsc-0023m.jpg

Kromě umělého zvlnění je celý park hezky v rovině.

 dsc-0031m-1.jpg

V parku není téměř žádná květinová výzdoba, ale najdete tu spousty druhů stromů a keřů.

dsc-0044-9.jpg

Jarní pohled na část parku s ochrannými valy. V pozadí lékařská fakulta.

Součástí parku jsou i dvě dětská hřiště, skate park a v poslední době zde přibyla i místa pro grilování. Park je protkán důmyslně vedenými asfaltovými i mlatovými cestami. Jižní stranu parku tvoří bývalé pevnostní valy (říká se jim také šance), jedno z mála míst ve městě, kde děti mohou v zimě sáňkovat. I rybníky v těchto sadech kdysi sloužily i jako kluziště, v poslednich zimách však prakticky nezamrzají. Na severní straně je park chráněn před hlukem a zplodinami z dopravy na 2.městském okruhu prosklenou ocelovou konstrukcí, která postupně zarůstá zelení.

Na své si tu přijdou jak malí sportovci na kolech, koloběžkách či inline bruslích, tak i jejich rodiče a prarodiče. Když je život v normálu, bývá zde otevřená venkovní restaurace a najdete tu také veřejné WC. Každý rok je tu něco nového. Když tam asi před třemi lety přibyly venkovní grily, čekala jsem, že s tím bude spojený i nepořádek. Kupodivu nebyl a grilovací místa byla v teplých letních dnech hodně využívána. A příští rok prý se budou návštěvníci moci těšit z nové květnaté louky plné kopretin. Prý bude nejen krásná na pohled, ale bude lákat i různé druhy motýlů. Uvidíme.


Kde najdete v Hradci Králové Šimkovy sady? V prostoru mezi Aldisem, McDonalds, Kauflandem a Lékařskou fakultou. 

simkovysady.jpg

Letecký pohled na Šimkovy sady - zdroj www.mapy.cz

Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%