Když matka řeší rozvod své dcery aneb není výměna jako výměna
FOTO: Julie Vargová

Když matka řeší rozvod své dcery aneb není výměna jako výměna

12. 1. 2021

Mít doma čerstvě rozvedenou osmatřicátnici není to samé, jako výhra v loterii. A když s vámi bydlí ve stejném bytě, máte o zábavu postaráno.
Svěřila se mi sousedka, že udělala velkou chybu. Vzala k sobě do bytu svoji bezdětnou rozvedenou dceru.

Ač dceři byt zůstal, nechce v něm být, prý na ni všechno padá. Teď už bývalý manžel si našel mladší model, a tak matka chtěla být dceři pomocnou rukou, utěšitelkou, chápající kamarádkou.

Zpočátku se jejich rozhovory točily kolem nevěrníka, obšourníka, děvkaře, nevděčníka, hnusáka, hajzlíka a dalších výstižných pojmenování směřujících k jedné osobě. Matku to však začalo nudit i obtěžovat, vadilo jí, jak se dcera doslova utápí v na první pohled bezvýchodné situaci. Nic nepomáhalo. Dcera si vyslechla, že se chová jako muž, jehož žena ležela v nemocnici a on si musel sám vyžehlit košili. Nešika se ihned spálil, a pak několik dní strup stále strhával na důkaz, že musí dělat domácí práce.

Běž do kina, zněla rada matky. Dcera šla a vrátila se otrávená. Jdi si někam zatancovat. Vydržela kdesi hodinu. A co nějaká merenda, párty, pařba, jak je dneska v módě? Dcera se kamsi vypravila, po návratu prohlásila - již nikdy více. A co nějaký klub? Ani náhodou!
Knihovna, muzea, zoologická zahrada, koncerty, divadlo neměly šanci dceru rozveselit, přivést na jiné myšlenky.

Matka už si zoufala, soukromí bylo to tam. Nepomohla slova, že v takovéto situaci není jediná na světě, první ani poslední, že je zdravá a že na rozchodu se větší či menší měrou podílejí oba. Po dalších dceřinných ách a ouvej to už matka nevydržela a na dceru se utrhla: dej už pokoj, vzpamatuj se a hlavně mi řekni, co se ti všude tak strašně nelíbilo. Dcera odpověď doslova vyhrkla: všude jsem byla nejstarší! Matka nezaváhala a rozhodla, že v sobotu tedy pojedou na výlet. Vlakem, pak několik kilometrů pěšky, a zase vlakem. Co dceři zamlčela, byla skutečnost, že výlet není výsledkem momentálního rozhodnutí, ale naplánovaná akce s dalšími milovníky turistiky, se kterými se občas vydá po horách i nížinách české kotliny.
Na nádraží dcera vykulila oči. Mezi dvanácti lidmi byla viditelně nejmladší, ostatní se blížili věku její matky. A jak byla matka v ráži, nezapomněla se dcery ironicky zeptat, zda se v této věkově starší společnosti konečně cítí dobře.

O týden později to vypadalo, že se dcera uklidňuje a dokonce oznámila, že se vrátí do svého bytu. Za měsíc pozvala matku na sobotní oběd. Po příchodu zkoprněla tentokrát matka, protože otevřít přišel Pepa, účastník sobotního výletu. Šarmantní padesátník, rozvedený s dvěma dospělými dětmi. Jiskérka přeskočila a dcera se najednou usmívala od ucha k uchu. Matka potlačila úsměv, dobře se najedli a společně strávili příjemné odpoledne.

Při odchodu dceři do ucha pošeptala: Pepa se občas scházel s Evou, s tou načesanou blondýnou v červeném tričku, co byla také na výletě. Je o dva roky mladší než on. No, a jak to teď vypadá, asi ji vyměnil za mladší model, viď?

 

rodina
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.