Mám ráda kuchařské knihy- díl LXIV
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy- díl LXIV

23. 1. 2021

 

Hezký den přeji všem příznivcům dobrého jídla.

Dlouho jsem přemýšlela, o čem by měl být můj dnešní článek. Je po svátcích, mnozí z vás už mají všelijakého zdlouhavého vaření tradičních jídel doslova plné zuby.

Nedávno jsem si při nákupu všimla krásné suroviny. A tou jsou  řízky z prsou a stehna z krůty.  

A tak jsem při návratu domů začala probírat  ve své sbírce kuchařských knih,zápisků a výstřižků a tady je výsledek. Kdo má čas a hlavně chuť, nechť se nechá inspirovat.

1.) Krůtí prsíčka s omáčkou

4 porce krůtích prsíček (nebo stehen), sůl, 2 bobkové listy, 8 zrnek pepře,1 karotka,1/2 petržele,kousek celeru,1 cibule, 2 polévkové lžíce másla, 10-12 ks čerstvých žampionů, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 kelímek šlehačky

Prsíčka uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem, karotkou, petrželí, celerem a rozkrojenou neoloupanou cibulí. Mezitím na 1 lžíci rozehřátého másla podusíme doměkka na plátky nakrájené žampiony. Ke zbytku rozehřátého másla přidáme mouku, chvíli osmahneme a za stálého míchání ředíme vychladlým vývarem. Dobře provaříme, až je omáčka hladká a dostatečně hustá, přidáme podušené žampiony, šlehačku a opět chvíli povaříme. Nakonec dáme do omáčky prohřát maso. Podáváme s brambory.

2.) Krůtí stehna zapečená

4 krůtí stehna, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce oleje,1 cibule, 6-8 středně velkých čerstvých žampionů nebo hrst sušených, 1 polévková lžíce másla, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka,150 gr. sýra na strouhání,1 citrón

Krůtí stehna vykostíme, polovinu masa umeleme, polovinu nakrájíme na kostičky, smícháme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, chvíli za stálého míchání zprudka opečeme, podlijeme vodou, zmírníme oheň, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme doměkka. Mezitím na rozehřátém másle osmahneme mouku, za stálého míchání ředíme mlékem, osolíme, opepříme a povaříme na hustou omáčku. Přidáme do ní směs masa a hub a rozprostřeme do zapékací nádoby. Posypeme nastrouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě pečeme, až se sýr roztaví. Sýr můžeme případně posypat sladkou mletou paprikou a pokapat rozpuštěným máslem.

Podáváme s bílým pečivem a jednotlivé porce zdobíme plátky citrónu a nasekanou petrželkou.

3.) Krůtí závitky se špenátem

600 gr.krůtích prsou, sůl, 200 gr. nakrájené anglické slaniny, 200 gr. listového špenátu

Marináda: smícháme 100 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce suchého bílého vína, 3 lžičky grilovacího koření, 1 polévková lžíce jemně nasekaných bylinek (tymián, šalvěj, bazalka)

Na dokončení:  2 polévkové lžíce oliv, několik třešňových rajčat

Krůtí prsa nejprve omyjeme, osušíme a rozřízneme na plát. Ten naklepeme a mírně osolíme. Špenátové listy probereme, opláchneme pod tekoucí vodou a potom  vroucí vodou spaříme.  Necháme je okapat a vychladnout. Na plát masa rozložíme listy špenátu a anglickou slaninu tence pokrájenou a pevně srolujeme. Ostrým nožem nakrájíme z rolády asi 1,5 cm široké plátky, které propíchneme napříč špejlí, aby při tepelné úpravě držely tvar.

Marinádou potřeme špízy, které pak uložíme nejlépe přes noc do chladu. Druhý den necháme maso okapat, marinádu zachytíme a špízy grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Během grilování je potíráme marinádou.

Ke každému opečenému špízu napíchneme olivu a dvě půlky rajčat. Podáváme s libovolným zeleninovým salátem.

4.) Krůtí závitky s čerstvým sýrem

1 vykostěné krůtí stehno (800-1000 gr.), 1 pórek, 75 gr. sušených meruněk, čerstvě mletý pepř, sůl, 75 gr. čerstvého sýra s bylinkami

Maso omyjeme, osušíme a rozřízneme na plát, který vložíme mezi dvě vrstvy potravinové fólie a paličkou na maso dobře naklepeme. Pórek očistíme, omyjeme, zbavíme kořínků, oddělíme jednotlivé listy a vaříme je cca 1 minutu v osolené vodě. Potom slijeme vodu a prudce pod tekoucí vodou zchladíme a necháme okapat. Naklepané maso vyjmeme z fólie, osolíme a opepříme čerstvým pepřem podle vlastní chuti. Mezitím najemno nakrájíme všechny sušené meruňky. Ochucené maso potřeme polovičkou množství čerstvého sýra a obložíme ho okapanými listy pórku. Zbývající část čerstvého sýra pečlivě rozetřeme navrch a nakonec ještě posypeme nasekanými meruňkami. Maso opatrně svineme, pokud možno tak, aby nic nevypadlo. Ve stejnosměrných odstupech do něj zapícháme špejle, potom maso nakrájíme na jednotlivé plátky a po každé straně je grilujeme po dobu cca 5 minut. Nezapomeňte je občas obracet.

 

Recepty  č.1 a 2 jsem vyhledala v knize Ryby, drůbež, zvěřina na našem stole. Autor Oldřich Kosek. Vydalo nakladatelství Merkur v r.1987.

Recepty č.3 a 4 jsou z mých zápisků a výstřižků z různých časopisů, které jsem dlouhá léta sbírala. A doplnila jsem je i fotografiemi receptů.

Dobrou chuť všem i v letošním roce přeje Karfík.

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.