Chochloma
Úvodní foto: autorka

Chochloma

24. 1. 2021

Někteří z vás jistě vědí, co chochloma (čti chachloma) je. Protože se mi moc líbí, rozhodla jsem se vám ji blíže představit.

Chochloma nebo chochlomská malba (Хохлома, Хохломская роспись) je tradiční ruské umělecké řemeslo. Vzniklo v 17. stol. v osadě Chochloma nedaleko Nižního Novgorodu.

Spočívá ve zdobení dřevěného nádobí barevnými ornamenty. Ze dřeva vyřezané předměty se pokryjí směsí jemného jílu a lněného oleje, pomalují olejovými barvami smíchanými s práškovým cínem, nalakují a zapečou při teplotě okolo 150 °C. Na povrchu výrobku vznikne pevná trvanlivá vrstva, která napodobuje kov a je odolná vůči vlhkosti. Charakteristickými barvami chochlomy jsou černá, červená a zlatá, tradičně se používají rostlinné motivy (květy, bobule).

Jednoduché vzory, navzájem se proplétající a vytvářející jasný obrázek, představují neopakovatelný ruský styl, měnící matrjošku, krabičku, vázu, dózičku, lžíci, nádobí i nábytek v umělecká díla.

Poté, co jsme přijeli v roce 1976 na měsíční studijní pobyt do Sovětského svazu, stalo se toto krásné dřevěné nádobí předmětem našeho zájmu a všichni jsme si nějaké koupili pro potěšení. Líbily se nám tvary, vzory i to, jak je krásně lehké a příjemné do ruky. Uchovávali jsme je pečlivě zabalené, aby se ani trošku nepoškrábalo. Jaké bylo naše překvapení a zděšení, když jsme viděli, jak na koleji v Leningradu z chochlomových misek naše domorodé kolegyně jedí teplou polévku, samozřejmě také příslušnou lžící. Já jsem si později doma připila z chochlomových kalíšků s několika přáteli červeným vínem.

 

Zdroje a foto:

1-4: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chochloma

5-7: https://xoxloma-magazin.ru/

8-12: https://ru.wikipedia.org/wiki/Хохлома

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.