Zemřela herečka Hana Maciuchová
Herečka Hana Maciuchová. FOTO: M. Votavová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26. 1. 2021

Po dlouhé těžké nemoci dnes zemřela skvělá divadelní a filmová herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. Na svém kontě má stovky divadelních, televizních i filmových rolí.

Televizní diváci si ji oblíbili jako Aničku z Krkonošských pohádek i noblesní Miriam, středoškolskou učitelku ze seriálu TV Nova Ulice. Za tuto roli byla v minulých letech čtyřikrát oceněna v anketě Týtý. Excelovala i jako lstivá manželka doktora Blažeje v oblíbeném seriálu Nemocnice na kraji města, ale její doménou bylo divadlo.

Hana Maciuchová byla přes 40 let členkou souboru Divadla na Vinohradech. Kromě toho hostovala i v jiných souborech, například v Divadle Ungelt. Často se věnovala také dabingu a práci v rozhlase. Ve chvílích volna chodila rodačka ze Šternberku u Olomouce ráda po horách a jezdila do zahraničí.

Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec jí ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Ačkoli se jí do vzdálené Prahy nechtělo, nakonec se rozhodla pro studium DAMU. Ještě během studií začala hrát v divadle Za branou, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do svého onemocnění.  Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako například Obchodník s deštěm, Zločin a trest a Cyrano z Bergeracu.

Vytvořila i řadu filmových rolí. Kromě oblíbených pohádek stojí za zmínku především životopisné drama Člověk proti zkáze, kde ztvárnila hlavní ženskou postavu – manželku Karla Čapka Olgu Scheinpflugovou. O mnoho let později se objevila v jedné z vedlejších rolí úspěšného filmu Samotáři. V letech 1994-2004 se věnovala též práci pedagoga na Státní konzervatoři v Praze.

Dvacet let byla životní partnerkou znamenitého herce Jiřího Adamíry. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993.  Děti herečka vzhledem ke zdravotním problémům neměla. V říjnu 2010 vyznamenal Hanu Maciuchovou prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

Rozloučení s Hanou Maciuchovou se uskuteční v rodinném kruhu.

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.