Zemřela herečka Hana Maciuchová
Herečka Hana Maciuchová. FOTO: M. Votavová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26. 1. 2021

Po dlouhé těžké nemoci dnes zemřela skvělá divadelní a filmová herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. Na svém kontě má stovky divadelních, televizních i filmových rolí.

Televizní diváci si ji oblíbili jako Aničku z Krkonošských pohádek i noblesní Miriam, středoškolskou učitelku ze seriálu TV Nova Ulice. Za tuto roli byla v minulých letech čtyřikrát oceněna v anketě Týtý. Excelovala i jako lstivá manželka doktora Blažeje v oblíbeném seriálu Nemocnice na kraji města, ale její doménou bylo divadlo.

Hana Maciuchová byla přes 40 let členkou souboru Divadla na Vinohradech. Kromě toho hostovala i v jiných souborech, například v Divadle Ungelt. Často se věnovala také dabingu a práci v rozhlase. Ve chvílích volna chodila rodačka ze Šternberku u Olomouce ráda po horách a jezdila do zahraničí.

Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec jí ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Ačkoli se jí do vzdálené Prahy nechtělo, nakonec se rozhodla pro studium DAMU. Ještě během studií začala hrát v divadle Za branou, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 odešla do Vinohradského divadla, kterému zůstala věrná až do svého onemocnění.  Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako například Obchodník s deštěm, Zločin a trest a Cyrano z Bergeracu.

Vytvořila i řadu filmových rolí. Kromě oblíbených pohádek stojí za zmínku především životopisné drama Člověk proti zkáze, kde ztvárnila hlavní ženskou postavu – manželku Karla Čapka Olgu Scheinpflugovou. O mnoho let později se objevila v jedné z vedlejších rolí úspěšného filmu Samotáři. V letech 1994-2004 se věnovala též práci pedagoga na Státní konzervatoři v Praze.

Dvacet let byla životní partnerkou znamenitého herce Jiřího Adamíry. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993.  Děti herečka vzhledem ke zdravotním problémům neměla. V říjnu 2010 vyznamenal Hanu Maciuchovou prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

Rozloučení s Hanou Maciuchovou se uskuteční v rodinném kruhu.

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Paní herečka měla vysokou úroveň hlavně jako člověk,proto taky nikdy nebyla vláčena bulvárem a neublížilo jí ani to,že hrála "za socialismu",protože kdo opravdu umí,ten nemá o role nikdy nouzi v jakékoliv době. Jen si tak říkám,kdo se bude starat o její zahradu a stromy,co měla tak ráda....
Marie Doušová
Skvělá herečka,nádherná žena ..... Smutné, ale takový je život.....
Eva Braunová
Je mi z toho moc smutno.
Zdenka Soukupová
Také jsem ji měla ráda. Myslím, že ze sebe nikdy nedělala žádnou hvězdu, i když hvězdou byla. Čest její památce.
Eva Buchtelová
Odešel nádherný člověk,skromný,který se nedával na odiv světu. Zůstane po paní Maciuchové ohromná mezera.Je mi to líto,Upřímnou soustrast rodině a jejím přátelům.
Naděžda Špásová
Měla jsem jí ráda, konečně zase bude se svou láskou. Odcházení je součástí života.
Dana Soukupová
Seznámila jsem se s ní na zájezdu za uměním Sicílie. Pak jsme se potkaly ještě několikrát. Vždy byla přátelská, svoji profesi nedávala najevo, chovala se opravdu jako dáma. Pokud jsem byla na představení v divadle, kde hrála, vždy se přátelsky zdravila. O její nemoci jsem věděla, ale před asi 3 roky mi v říkala, že je vše dobré. Asi to tak úplně nebylo. Je mi to moc líto. Mír její duši.
Zuzana Pivcová
Je mi to líto, i když je to úděl všech.
Dana Hošková
Také jsem ji měla moc ráda. Smutné...
Danuše Onderková
Byla to paní herečka s velkým H. Měla jsem ji ráda. Její role jsou nezapomenutelné. Nedávno jsem sledovala na JOJce Ženu za pultem, tam byla její role úchvatná. Čest její památce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.