Španělé nejspíš odhalili
nejstarší kopii Mony Lisy

Španělé nejspíš odhalili
nejstarší kopii Mony Lisy

2. 2. 2012

Kurátoři madridského muzea Prado nalezli zřejmě první kopii Leonardovy Mony Lisy namalovanou v umělcově ateliéru. Malba měla před restaurováním začerněné pozadí. Restaurátorské práce ale odhalily, že za ženou florentského obchodníka Franceska del Giocondoa je krajinka s kopci a řekami připomínajícími původní dílo, které visí v pařížském Louvru.

Původně historici předpokládali, že jde o pozdější repliku. Obraz z muzea Prado je však podle tamního kurátora italské malby Miguela Falomira zřejmě první známou kopií Giocondy. „Leonardo da Vinci do práce na kopii nezasahoval, namalována však byla v jeho ateliéru a odpovídá stylu jeho práce,“ informoval kurátor Falomir.

Replika Giocondy z muzea Prado poputuje 26. března do Louvru, kde bude vystavena po boku slavného originálu. Odborníci upozorňují, že technika malby použitá při tvorbě repliky pomáhá vysvětlit metody, které používal sám Leonardo, jako je například šerosvit. „Kolegové v Louvru nyní mají o mnoho více informací, které mohou použít při výzkumu obrazu,“ vysvětlil zástupce ředitele madridského muzea Gabriele Finaldi.

Restaurátoři podle něj netušili, co se skrývá za černou barvou, kterým bylo z neznámého důvodu zakryto pozadí repliky. Experti dokázali malbu opravit tak, že se velmi přiblížila tomu, jak vypadala v roce 1505, kdy Leonardo dokončil vlastní dílo. Na kopii vypadá Lisa del Giocondo mladší, než na originální malbě. Svěžeji působí i krajina za jejími zády.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.