2. února: svátek Hromnice
FOTO: autorka

2. února: svátek Hromnice

2. 2. 2021

Asi nejznámějším rčením je "na Hromnice o hodinu více". Všichni se již v té době těšíme na jaro a teplo. Zima pomalu začíná odcházet, den se prodlužuje a sluníčko také více hřeje.

Hromnice mají velmi dlouhou tradici. Jejich vznik můžeme už hledat v keltských či slovanských dobách. Svátek převzalo i křesťanství, a tak se slaví dodnes. Staří Slované svátek slavili hlavně boucháním. Na dvorku zaťali sekyrku do země a ženy bouchaly smetákem nebo hráběmi do podlahy. Také rády bouchaly do dubů, potože to byly Perunovy stromy. Abych tak řekla - třískali všichni vším, jako by šlo  o život. Věřili, že tak pomáhají Bohu Perunovi přemoci duchy temnoty.

S příchodem křesťanství byl původní svátek Hromnic nahrazen katolickým svátkem "Uvedení Páně do chrámu" .Tento den se slaví i jako Světový den zasvěcených osob. Svátkem Hromnic končila doba vánoční, v domácnostech se uklízejí betlémy, odstrojují vánoční stromky (pokud se tak již nestalo) a 2.2. si celý křesťanský svět připomíná událost, kdy Marie a Josef přinesli Ježíše 40 dní po jeho narození do jeruzalémského chrámu, aby ho odevzdali Bohu. V chrámu ho pak stařec a prorok Simeon nazval "světlem k osvícení pohanů". Svátek je doprovázen žehnáním svící.

Od tohoto Simeonova proroctví o Ježíši - světle pochází zvyk, který se začal šířit od 11. století. V tento den se v kostelích světí svíčky "hromničky", které se během bouřek zapálené dávaly do oken a měly spolu s modlitbou chránit před bouřkou.

Na závěr bych ráda připomenula velmi zajímavý film z roku 1993, uvedený pod názvem "Na Hromnice o den více." Hlavní roli vytvořil Bill Murray, ale také svišť Phil, který předpovídá, zda jaro už přijde, nebo bude mít zpoždění.

Přeji všem, abychom se jara dočkali všichni ve zdraví a mohli si užívat paprsků jarního sluníčka.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.