2. února: svátek Hromnice
FOTO: autorka

2. února: svátek Hromnice

2. 2. 2021

Asi nejznámějším rčením je "na Hromnice o hodinu více". Všichni se již v té době těšíme na jaro a teplo. Zima pomalu začíná odcházet, den se prodlužuje a sluníčko také více hřeje.

Hromnice mají velmi dlouhou tradici. Jejich vznik můžeme už hledat v keltských či slovanských dobách. Svátek převzalo i křesťanství, a tak se slaví dodnes. Staří Slované svátek slavili hlavně boucháním. Na dvorku zaťali sekyrku do země a ženy bouchaly smetákem nebo hráběmi do podlahy. Také rády bouchaly do dubů, potože to byly Perunovy stromy. Abych tak řekla - třískali všichni vším, jako by šlo  o život. Věřili, že tak pomáhají Bohu Perunovi přemoci duchy temnoty.

S příchodem křesťanství byl původní svátek Hromnic nahrazen katolickým svátkem "Uvedení Páně do chrámu" .Tento den se slaví i jako Světový den zasvěcených osob. Svátkem Hromnic končila doba vánoční, v domácnostech se uklízejí betlémy, odstrojují vánoční stromky (pokud se tak již nestalo) a 2.2. si celý křesťanský svět připomíná událost, kdy Marie a Josef přinesli Ježíše 40 dní po jeho narození do jeruzalémského chrámu, aby ho odevzdali Bohu. V chrámu ho pak stařec a prorok Simeon nazval "světlem k osvícení pohanů". Svátek je doprovázen žehnáním svící.

Od tohoto Simeonova proroctví o Ježíši - světle pochází zvyk, který se začal šířit od 11. století. V tento den se v kostelích světí svíčky "hromničky", které se během bouřek zapálené dávaly do oken a měly spolu s modlitbou chránit před bouřkou.

Na závěr bych ráda připomenula velmi zajímavý film z roku 1993, uvedený pod názvem "Na Hromnice o den více." Hlavní roli vytvořil Bill Murray, ale také svišť Phil, který předpovídá, zda jaro už přijde, nebo bude mít zpoždění.

Přeji všem, abychom se jara dočkali všichni ve zdraví a mohli si užívat paprsků jarního sluníčka.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jarmilo, obdivuji Tvoje znalosti. Já bych si jich většinu musela někde vyhledat. Tady jsou pěkně pohromadě.
Irena Mertová
Moc hezký článek - a poučný.
Hana Řezáčová
U nás se říkalo: Na Hromnice musí skřivánek vrznout i kdyby měl zmrznout ... Takže - jaro už se blíží!
Dana Divišová
Zajímavý článek. Děkuju za něj. Pamatuju moje prarodiče a tetu, kteří si vždycky na Hromnice nechyli hromničku posvětit. I já mám dlouho jednu doma. Sluníčku už taky nastavuju tvář. Připomíná blížící se jaro.
Marie Faldynová
Zajímavé informace, dokonce doplněné o další souvislosti. Také já se raduji z delšího dne a ze sluníčka!
Martina Růžičková
Prima poučení o dnešním svátku. Díky :-)
Anna Potůčková
Jarmilko velmi zajímavý a poučný článek, za který děkuji! Na jaro se moc těším, ale když je zima bílá je nádherný pohled na přírodu a blízké okolí.
Zuzana Pivcová
Ano, svátek na Hromnice měly dvě mé kamarádky, jedna z nich dokonce i stejný den narozeniny. Díky za pěknou informaci.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Dvořák dík za doplnění mého příspěvku. Je to zajímavé co všechno okolo Hromnic probíhá.
Helena Přibilová
Paní Jarmilko, také já děkuji za zajímavý a poučný článek pojednávající o dnešním svátku Hromnic. Jak uvádí pan Dvořák, zima nás ve svém závěru může ještě potrápit, ale přesto jsme každým dnem jaru blíž.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...