Když vaří muž: Boršč z hovězí kližky, morkových kostí a zeleniny
Ilustrační foto: pixabay.com

Když vaří muž: Boršč z hovězí kližky, morkových kostí a zeleniny

5. 2. 2021

Stalo se již dlouholetou tradicí, že v únoru vařím bořč. Jelikož mě manželka jen nerada pouští do kuchyně, využiji den, kdy opouští na celé dopoledne byt z důvodu návštěvy lékaře, a vrhnu se nadšeně do práce.

Celá kuchyň je brzy zaplněna talířky s  různými ingrediencemi a já postupuji přesně podle mého receptu:

SUROVINY
hovězí kližka, morkové kosti, sádlo, cibule, česnek, mrkev, celer, petržel, branbory, hlávkové zelí, červená řepa, rajský protlak, pepř, bobkový list, ocet, cukr, smetana.

POSTUP
NA 5-tilitrový hrnec cca 1 kg hovězího libového masa uvaříme v "papiňáku " společně s dvěmi morkovými kostmi. Maso odblaníme a nakrájíme na kostičky. V hrnci zpěníme na sádle 2 velké, nadrobno nakrájené cibule a dusíme do zlatova. Postupně přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (cca 6 mrkví, 2 petržele a polovinu celeru), 5 - 6 brambor a jakmile směs změkne, doplníme ji zelím nakrájeným na nudličky, osolíme a přidáme koření (5 zrnek černého pepře, 3 listy bobkového listu). Doléváme hrnec vývarem a doplníme připraveným masem. Nezapomeneme ani 5 - 6 stroužků prolisovaného česneku a při občasném míchání přidáváme nakonec celý obsah sklenice s červeným zelím včetně nálevu a rajčatový protlak.

Pak bořč dochucujeme octem a cukrem podle chuti. Teprve potom, co nám vývar a šťáva ze zeleniny přestane stačit, doléváme do hrnce horkou vodu. Potom nastává ta nejtěžší chvíle v přípravě tohoto skvělého pokrmu, když se musíme přímo " nadlidsky " ovládnout a hrnec odneseme do chladného sklípku, kde zůstane s pootevřenou poklicí ležet do oběda příštího dne.

Odpočatý bořč podáváme se lžící zakysané smetany a po jeho konzumaci máme břicho jako "v pokojíčku".  Tento pokrm plný vlákniny, minerálů a vitamínů je vhodný pro 6 osob, ale dá se konzumovat i další dny s tím, že je den ode dne lepší!

Někoho možná překvapí ty brambory, ale ujišťuji Vás, že ty naše ze zahrádky tam pasují skvěle. Není to ruské ani UK jídlo, je to prostě "Bořč starého Soukupa"!

 

 

 

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.