Díky soutěži na české Wikipedii bylo nově popsáno přes 200 kulturních památek. Také vy se můžete stát editory Wikipedie
Kamenný most v Nerestcích. FOTO: Draceane pro wikipedii.org. Licence CC BY-SA 4.0

Díky soutěži na české Wikipedii bylo nově popsáno přes 200 kulturních památek. Také vy se můžete stát editory Wikipedie

9. 2. 2021

Již počtvrté běží na české Wikipedii soutěž s názvem „Popiš památku“. V rámci ní dobrovolní editoři píší nové články o českých kulturních památkách. Soutěží v tom, kdo nejvíce a nejlépe popíše české kulturní dědictví. Již tradiční akci na české Wikipedii podpořil portál Propamatky.cz.

Mezi nově zdokumentované památky na české Wikipedii patří např. kamenný most v Nerestcích přes řeku Skalici, který je původem z 19. století a který byl rekonstruován v roce 2016. Popsána byla také vodárenská věž v Táboře nebo kostel svatého Jakuba v Přelouči.

Jednotlivé památky, které na Wikipedii ještě popsané nejsou, a měly by být, si vybírají dobrovolní editoři ke zpracování a dokumentaci z této mapy: https://map-of-monuments.toolforge.org/. Z ní potom mohou přímo přejít na stránku, kde lze článek o vybrané památce rovnou vytvořit.

„Letos bylo v soutěži zatím popsáno už více než 200 staveb a do soutěže se zapojilo dvacet wikipedistů. Takový výsledek nás těší, jsme rádi, že památky wikipedisty zajímají. Ty v tomto roce baví zjišťovat informace a popisovat nejen méně známé zámky, ale i historické domy v centrech měst. Akce nabrala větší obrátky než loni, nebo v roce 2018. Soutěž je teprve v polovině, a tak je tu ještě velký prostor se přidat.“ řekl Jan Loužek, člen rady spolku Wikimedia Česká republika, která soutěž organizuje.

„Na Wikipedii jíž pár let spoluorganizuji tematickou soutěž týkající se Asie. Jelikož nemáme řádně popsané ani české kulturní památky, neváhal jsem přijmout nabídku podílet se na akci Popiš památku, která má dle mě smysl. Stejně jako kolega jsem rád, že je o české památky mezi editory takový zájem,“ dodal Patrik Lacina, jeden ze spoluorganizátorů soutěže.

Do soutěže se může zapojit každý zaregistrovaný editor i bez předchozích zkušeností s editováním Wikipedie.  Do konce února máte ještě čas se přidat a psát články o českých kulturních památkách. Poté budou výsledky vyhodnoceny a uděleny ceny. A letos máme i dvě nováčkovské ceny pro nové editory. Internetovou encyklopedii mimo soutěž však může rozšiřovat kdokoliv, i bez registrace.

Stránky soutěže:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Popi%C5%A1_pam%C3%A1tku

Návod, jak se zapojit do tvorby Wikipedie:
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:%C3%9Avod

 

Kurzy Senioři píší Wikipedii pro začátečníky i pokročilé

Pokud byste měla zájem účastnit se soutěže, ale nevíte, jak se stát editory Wikioedie, můžete absolvovat kurz. Kurzy jsou určeny pro všechny, kteří už si rozumí s počítačem a chtěli by se naučit psát do internetové encyklopedie Wikipedie – a sdílet tak své celoživotní zkušenosti a znalosti (ať už jde o odborné vzdělání nebo koníčky a záliby) se všemi ostatními. Wikipedie je totiž největší internetová encyklopedie na světě. 

Účastníci si pod vedením zkušených wikipedistů ověří, že psát do Wikipedie není nic zas tak těžkého a je to velké zadostiučinění, protože její obsah je zdarma přístupný všem. Absolvent kurzů se bude umět skvěle orientovat ve Wikipedii, seznámí se s tím, jak funguje a vzniká. Založí si vlastní profil, bude umět opravovat chyby, diskutovat s ostatními wikipedisty, doplňovat do článků chybějící informace i vytvořit kompletně nové heslo, včetně třeba nahrání vlastních fotografií.

Kurzy mají šest na sebe navazujících lekcí a letos budou probíhat v online podobě. První lekce kurzu pro začátečníky začíná už 17. února! Další termíny a přihlášky na jdete na webu projektu Senioři píší Wikipedii.

památky Wikipedia
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.