Foto

Češi by z úspor přežili
dva měsíce a 23 dní

29. 11. 2012

Úspory českých domácností se ve třetím čtvrtletí snížily. Průměrná domácnost by v případě výpadku veškerých příjmů dokázala vyžít ze svých úspor dva měsíce a 23 dní, což je o sedm dní méně než ve druhém kvartálu. Běžná domácnost si mohla dovolit spořit 23 procent svých příjmů, což bylo o dva procentní body méně než v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z průzkumu ING Bank.

„I když je možné sledovat mírný pokles, spořicí disciplínu českých domácností lze stále vnímat pozitivně. Jde o minimální snížení, související pravděpodobně se zvýšenými náklady na začátku školního roku, jako například platbami školného, zájmových kroužků, nákupu školních potřeb nebo jízdného,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel retailové části ING Bank Libor Vaníček.

Nadále platí, že by se svými úsporami nejdéle vydrželi vysokoškoláci, kteří by pokryli v průměru téměř pětiměsíční výpadek příjmů, zatímco lidé se základním vzděláním pouze necelé dva měsíce. Nejvyšší potenciál spoření mají díky vyšším příjmům domácnosti z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel a rodiny vysokoškolsky vzdělaných osob.

Oblasti, kde se lidé snaží ušetřit, zůstávají stejné. Pokud by domácnosti musely snížit výdaje o tisíc korun, omezily by se nejčastěji v návštěvách restaurací a kaváren, v nákupu oblečení nebo spotřebního zboží do domácnosti. „Na potravinách lidé šetří stále nejméně, i když i zde je vidět posun. Snahu ušetřit na potravinách uvedlo 27 procent dotázaných, což je o 13 procentních bodů více než loni. Stejně je to i se spotřebou energie, kde vidí prostor pro omezení o desetinu více osob než v loňském roce,“ uzavřel Vaníček.

úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.