Nenávist
Ilustrační foto: Pixabay

Nenávist

25. 10. 2021

Rád nakupuji v malém skladu ovoce a zeleniny, který se nachází v útrobách bývalého městského vodojemu. Je tam stálá teplota a prodavači mají stálou náladu. Ceny mají nízké jako v obchodních řetězcích, ale ovoce a zeleninu čerstvější a většinou z domácí produkce.

Proč je zboží čerstvé? Především proto, že mají malou kapacitu skladu, a proto se komodity rychleji točí. Přemýšlím, které vzít brambory, zda červené nebo žluté, a dám se do řeči s mužem před důchodem. Hovor se stočil na obchodníky. Pán začal nenávistně nadávat na vietnamské trhovce. Prý nám berou práci. Povídám mu: „Myslím si, že zaplňují určitou díru na trhu, jinak by u nich nikdo nekupoval. Já třeba ne, ale proto je nemusím za to nenávidět. Stojí za pultem mnohdy více jak 12 hodin i v nepříznivých podmínkách. Vy byste takovou práci vzal? Dělají práci, kterou my nejsme ochotni dělat, stejně naši lidé přijmou profesi, kterou Němci odmítají.

Na jedné straně tu jsou Vietnamci, kteří jsou skromní a pracovití, a potom lidé, kteří nechtějí pracovat a pobírají neskromné sociální dávky. Nevěřte politikům, kteří rozsévají nenávist k určité skupině lidí a která je přes zaslepené lidi mnohdy pomůže i vyvézt do Parlamentu ČR. Každý člověk má své smysly, které by měl používat. Pozorovat, ověřovat, hledat motivy a pohnutky, srovnávat. Nenávist je negativní energie, která může i ohrozit zdraví člověka“. Muž se mnou ukončil rozhovor, zaplatil a ze skladu tiše vyklouzl.

Nenávist je strašně odporná a nenávist bez příčiny je navíc blbá. Možná, že každý z nás má v sobě démona, kterého v sobě krotí, ale někdy ho formou xenofobických myšlenek a jednání ze sebe vypustí a ten potom napáchá škody. Možná je to ve spojení se závistí, neúspěchy nebo, když není spokojen se svým životem, tak si svou zlobu chce na někom vybít, místo toho, aby na sobě zapracoval nebo změnil svůj dosavadní styl života. Souhlasím, ta první cesta je pohodlnější!!

lidé společnost
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...