Nenávist
Ilustrační foto: Pixabay

Nenávist

25. 10. 2021

Rád nakupuji v malém skladu ovoce a zeleniny, který se nachází v útrobách bývalého městského vodojemu. Je tam stálá teplota a prodavači mají stálou náladu. Ceny mají nízké jako v obchodních řetězcích, ale ovoce a zeleninu čerstvější a většinou z domácí produkce.

Proč je zboží čerstvé? Především proto, že mají malou kapacitu skladu, a proto se komodity rychleji točí. Přemýšlím, které vzít brambory, zda červené nebo žluté, a dám se do řeči s mužem před důchodem. Hovor se stočil na obchodníky. Pán začal nenávistně nadávat na vietnamské trhovce. Prý nám berou práci. Povídám mu: „Myslím si, že zaplňují určitou díru na trhu, jinak by u nich nikdo nekupoval. Já třeba ne, ale proto je nemusím za to nenávidět. Stojí za pultem mnohdy více jak 12 hodin i v nepříznivých podmínkách. Vy byste takovou práci vzal? Dělají práci, kterou my nejsme ochotni dělat, stejně naši lidé přijmou profesi, kterou Němci odmítají.

Na jedné straně tu jsou Vietnamci, kteří jsou skromní a pracovití, a potom lidé, kteří nechtějí pracovat a pobírají neskromné sociální dávky. Nevěřte politikům, kteří rozsévají nenávist k určité skupině lidí a která je přes zaslepené lidi mnohdy pomůže i vyvézt do Parlamentu ČR. Každý člověk má své smysly, které by měl používat. Pozorovat, ověřovat, hledat motivy a pohnutky, srovnávat. Nenávist je negativní energie, která může i ohrozit zdraví člověka“. Muž se mnou ukončil rozhovor, zaplatil a ze skladu tiše vyklouzl.

Nenávist je strašně odporná a nenávist bez příčiny je navíc blbá. Možná, že každý z nás má v sobě démona, kterého v sobě krotí, ale někdy ho formou xenofobických myšlenek a jednání ze sebe vypustí a ten potom napáchá škody. Možná je to ve spojení se závistí, neúspěchy nebo, když není spokojen se svým životem, tak si svou zlobu chce na někom vybít, místo toho, aby na sobě zapracoval nebo změnil svůj dosavadní styl života. Souhlasím, ta první cesta je pohodlnější!!

lidé společnost
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Dobrý den pane Vrba, neznám rozdíl mezi "spravedlivou a nespravedlivou" nenávistí, pořád je to balast, který nás ničí. S pozdravem Jindra
Soňa Prachfeldová
Nenávist, kdo tím trpí, je ubožák.
Martin Vrba
Pozor, tady v tom článku autor spletl dohromady několik věcí, které je ale potřeba rozlišovat. A já to tedy taky vezmu trochu ze široka. Když někdo přichází do cizí země s úmyslem tam šířit své nenávistné náboženství a vraždí tam místní obyvatelstvo ve jménu svého boha a někdo s tím nesouhlasí a nechce, aby takové lidi jeho země na své území vůbec přijímala, tak není určitě xenofobní, ale normální člověk a já takového budu vždy volit. A takové ty „průpovídky“, že: „Když někdo po tobě kamenem, tak ty po něm chlebem“ ať si nechá pan papež pro sebe na svá kázání k stále většímu nikdy nekončícímu přijímání uprchlíků. Kdyby se tím řídili naši předci, tak by nás v tomto prostoru už dávno nepřátelé vymlátili do posledního. On si žije ve zlatých palácích se stovkami strážců, ale nás obyčejné lidi po Evropě nikdo na ulicích a na tržištích neuchrání od těch, kteří nám programově na základě své dogmatické a nenávistné ideologie ubližují. Ať se raději zabývá svými „podřízenými“ na které vylézají ročně tisíce a tisíce případů sexuálního zneužívaní a to dokonce i dětí, které z toho mají mnohdy zkažený celý život i v dospělosti. Já vítám v republice každého cizince, který respektuje naše zákony a zvyky a mezi takové opravdu patří i Vietnamci. Vietnamci jsou pilní (jako většina asiatů) a snaží se jak respektovat naši kulturu a nezapomínají ani na tu jejich – scházejí se, jejich děti patří mezi nejlepší žáky v našich školách, pomáhají si a když jsme tady byli na štíru s rouškami, tak byli první, kteří vytáhli své šicí stroje a přiložili ruku ke společnému dílu. Oni si dokonce vzpomínají na dobu, kdy jsme je všemožně podporovali, tedy i vojensky, v jejich boji s ohromnou přesilou – s USA a jsou nám i za to dnes vděční a mnohá přátelství existují ještě z té doby, kdy tady mnozí studovali a pracovali v našich fabrikách. O tom se tu moc nemluví, protože máme zase jiné přátele, ale ty vazby tu existují a Američané už se snaží i s Vietnamem navázat lepší vztahy. :)
Jitka Caklová
Teď jsem se na WIKI dočetla, že "Nenávist je opačným pólem lásky. Ten, kdo nenávidí se často neuspokojí s tím, aby nenáviděného ignoroval.", tak se ptám, co asi tak cítí lidé, kteří ani na tomto portálu nedokáží moje názory ignorovat?
Hana Řezáčová
Omlouvám se za jednu hvězdičku, nějak se mi to nevyvedlo - takže dávám plný počet dvakrát ...
Zuzana Pivcová
Nenávist je extrémní negativní emoce. Stačí závist, nepřejícnost, škodolibost a další. Mladí často volí výraz, že "někoho nenávidí", ale mnohdy jde víc o slovní vyjádření než skutečný pocit v sobě. Moc si nedovedu představit, co cítí ten, který v sobě chová nenávist. Ale rozhodně ubližuje nejvíc sám sobě.
Jana Šenbergerová
Na Jitčino "doporučení" přidávám souhvězdí Orion včetně mlhoviny M42 a Velké mlhoviny, ve které hvězdy vznikají. A teď bez legrace - souhlasím.
Jitka Caklová
Pane Berko, plně s Vámi souhlasím. Jsem stejného názoru a mám podobné zkušenosti. Váš článek by si zasloužil ne 5 *, ale celé souhvězdí.
Věra Lišková
Nenávist je plevelem naší duše, je třeba se jí včas zbavit, než se příliš rozroste a to cenné v nás udusí.
Antonín Nebuželský
Nenávidět může kdo? Každý to nějak vidí,tak to nebudu komentovat. A Vietnamci?Nebýt jich ,tak u nás v Chlumci nenakoupíme. A závidět jim? Může si to ten který zkusit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.