Jednání hejtmanů s vládou nese první ovoce: příští týden by se mohly otevřít obchody, od začátku března školy
Ilustrační foto: pixabay.com

Jednání hejtmanů s vládou nese první ovoce: příští týden by se mohly otevřít obchody, od začátku března školy

15. 2. 2021

Vláda po vkendovém jednání s hejtmany začala plnit některé z jejich podmínek. Od 1. března by se měli žáci a studenti postupně vracet do škol. Ještě o týden dříve, od pondělí 22. února, se možmá otevřo obchody. Restaurace a služby zatím zůstanou zavřené.

Ministr průmyslu a obchodu ve večerních hodinách oznámil, že navrhne vládě otevření obchodů, a to od pondělí 22. února. Dohodl se na tom se zástupci krajů. Podmínkou otevření budou přísná protiepidemická opatření - maximální počet lidí podle velikosti obchodu, odstupy, roušky nebo respirátory, dezinfekce u vchodů. Bližší informace vláda oznámí až poté, co návrh na otevření obchodů projedná.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček zase oznámil, že po dohodě s hejtmay vláda počítá s postupným návratem žáků a studentů do škol od 1. března. Do lavic by nejdříve usedli deváťáci a maturanti, teprve poté žáci dalších tříd. Podmínkou ale bude testování žáků a učitelů, které ministerstvo zdravotnictví připravuje společně s ministerstvem školství. Bude se jednat o neinvazivní autogenní testy.

Vláda dnes schválila novelu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona, které zavádějí nový plošný stav nebezpečí. Ministři také odsouhlasil návrh takzvaného pandemického zákona, který žádali hejtmani. Nouzový stav by do budoucna už nemusel být pro vyhlašování mimořádných opatření potřeba, a to nejen v souvislosti s koronavirem. Novela totiž zavádí na celostátní úroveň stav nebezpečí. Ten doposud mohli vyhlašovat lokálně jen hejtmani. Stav nebezpečí by fungoval jako předstupeň stavu nouze, vláda by v něm však mohla vydávat plošná nařízení a rozhodnutí, jako třeba omezení svobody pohybu.

 

 

koronavirus nákupy
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%