Jednání hejtmanů s vládou nese první ovoce: příští týden by se mohly otevřít obchody, od začátku března školy
Ilustrační foto: pixabay.com

Jednání hejtmanů s vládou nese první ovoce: příští týden by se mohly otevřít obchody, od začátku března školy

15. 2. 2021

Vláda po vkendovém jednání s hejtmany začala plnit některé z jejich podmínek. Od 1. března by se měli žáci a studenti postupně vracet do škol. Ještě o týden dříve, od pondělí 22. února, se možmá otevřo obchody. Restaurace a služby zatím zůstanou zavřené.

Ministr průmyslu a obchodu ve večerních hodinách oznámil, že navrhne vládě otevření obchodů, a to od pondělí 22. února. Dohodl se na tom se zástupci krajů. Podmínkou otevření budou přísná protiepidemická opatření - maximální počet lidí podle velikosti obchodu, odstupy, roušky nebo respirátory, dezinfekce u vchodů. Bližší informace vláda oznámí až poté, co návrh na otevření obchodů projedná.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček zase oznámil, že po dohodě s hejtmay vláda počítá s postupným návratem žáků a studentů do škol od 1. března. Do lavic by nejdříve usedli deváťáci a maturanti, teprve poté žáci dalších tříd. Podmínkou ale bude testování žáků a učitelů, které ministerstvo zdravotnictví připravuje společně s ministerstvem školství. Bude se jednat o neinvazivní autogenní testy.

Vláda dnes schválila novelu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona, které zavádějí nový plošný stav nebezpečí. Ministři také odsouhlasil návrh takzvaného pandemického zákona, který žádali hejtmani. Nouzový stav by do budoucna už nemusel být pro vyhlašování mimořádných opatření potřeba, a to nejen v souvislosti s koronavirem. Novela totiž zavádí na celostátní úroveň stav nebezpečí. Ten doposud mohli vyhlašovat lokálně jen hejtmani. Stav nebezpečí by fungoval jako předstupeň stavu nouze, vláda by v něm však mohla vydávat plošná nařízení a rozhodnutí, jako třeba omezení svobody pohybu.

 

 

koronavirus nákupy
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
Četla jsem, a včera o tom mluvil hejtman Netolický v ČT, že jsou hejtmani vystavení sprostým urážkám a vyhrožování (celým rodinám, i dětem) . Je to normální? Co jsme to za lidi? Při situaci jaká je, "čísla" neklesají, ale stoupají, hrozí infekčnější viry, nelze přece mít 14 vedení - každý kraj na "svém písečku", je to třeba vše řídit centrálně, jednotně, pod záštitou ministerstva zdravotnictví ... Až bude nový zákon, bude se celé "řízení" jmenovat jinak, ne nouzový stav, tak budou lidé spokojenější ? Podle mne to bude v podstatě to stejné v bleděmodrém ... Musí být nízké přírůstky, méně lidí umírat, špitály volné pro ostatní pacienty, pak si to může každý kraj dělat po svém, podle své konkrétní situace ... Kolik špitálů musí zkolabovat, kolik lidí umřít, aby se přestaly sepisovat ústavní žaloby a přestalo se pořád jen vše kritizovat a dokonce, což mně přijde šílené , vyhrožovat?
Antonín Nebuželský
Asi to tak musí být, ovšem co s toho bude...
ivana kosťunová
Tak sláva- pandemický zákon schválen
Jarmila Fialová
Jenže právě deváťáci, kteří mají před přijímačkami, usednou do lavic až poslední, 15.března!
Jarmila Komberec Jakubcová
Je zajímavé, že viru covidu je jedno kdo je z pravice či levice. Dalo by se říci, že je mu jedno kdo jaký politický názor zastává, či je členem té či oné politické strany. Je dokonce schopen napadnout senátora či poslance. Vir covid nemá žádné zábrany.
Zdenka Soukupová
Kéž by se už opravdu trochu něco uvolnilo, ale vím, že situace není dobrá. A kéž už ten zatracenej covid táhne někam do pryč a to nafurt.
Soňa Prachfeldová
Díky za info, není to jednoduché, parlament už teď má spoustu výhrad, naše země je děsně rozdělena, chudáci hejtmani,. Všichni už potřebujeme nutně obrat k lepšímu a politici by nám měli jít příkladem .
Jitka Hašková
Děkuji za info.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.