Mám ráda kuchařské knihy - díl  LXVI.
Ilustrační fotografie z Wikipedie

Mám ráda kuchařské knihy - díl LXVI.

20. 2. 2021

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. V předchozím díle jsem psala o mořských rybách.

 A v diskuzi pod článkem jsem slíbila, že se pokusím ještě něco vyhledat. A tak chci svůj slib splnit. 

Dnes jsem vyhledala recepty tři..

1.)Pečený platýz na slanině 

4 porce platýze po 250 gr., hladká mouka na obalení,125 gr tučné slaniny, 1/4 čajové lžičky soli, 1/4 čajové lžičky pepře, 1 citron, petrželka.

Platýze omyjte, osušte papírovým ubrouskem, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte ji při střední teplotě do křupava a poté ji vyjměte. Platýze položte bílou stranou dolů a při pečení s nimi občas na pánvi pohněte, aby se nepřichytili. Po 4 až 5 minutách obraťte, osolte a opepřete. Pečené platýze dejte na předehřáté talíře, kostičky slaniny v tuku krátce zahřejte a přelejte přes ryby. Nakonec ozdobte citronem a petrželkou.

Příloha: bramborový salát v marinádě ze silného vývaru, smíchaný s nakrájenými rajčaty a plátky okurek. 

Doporučení:  Talíře před podáváním pokrmu nahřejte v troubě při nejnižší teplotě, aby ryby, které se pečou postupně, předčasně nevychladly a neztratily svoji lahodnou a jemnou chuť.

Platýze pečeme buď na pekáči (v el.troubě při 60°C ) nebo na pánvi. Máte-li plynový sporák, nastavte stupeň 1.

Tip na závěr. Jestliže se ryby při pečení přichytávají na pánvi, odstavte ji z plotny, nechte zchladnout a občas pánvičkou pohybujte.

Druhý recept je z dalekého Japonska. 

2.) Ryba na grilu- Matči siki.

Ryba vážící 1,5 kg nebo 6 malých rybek, 1/2 čajové lžičky papriky, 4 polévkové lžíce koriandru, 1/2 čajové lžičky soli, 6 semen kardamonu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1/4 čajové lžičky mletého pepře, 1 polévková lžíce anýzu (nebo kopru dle libosti), 1 zelená paprika, 2 polévkové lžíce máty, 4 polévkové lžíce petrželky, 15 čl jogurtu, šťáva z 1 citrónu, 60 gr.tuku

Papriku a koriandr lehce opražíme, kardamon, anýz a koriandr rozdrtíme nebo rozemeleme. Zelenou papriku, mátu, petrželku, cibuli a česnek velmi jemně nasekáme a promícháme s kořením, rozšlehaným jogurtem a citrónovou šťávou, až vznikne hustá pasta. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme ji, odstraníme hlavu a ocas a rybu osušíme. Povrch pobodáme ostrým nožem, rybu potřeme pastou vně i uvnitř a necháme ji 1 hodinu odležet.

Marinovanou rybu grilujeme, dokud se pasta nevysuší, dbáme však, abychom ji nespálili.

Poléváme ji vypečenou šťávou a na mírnějším žáru pečeme, dokud maso nezměkne. Jestliže se povrch začne připalovat, potřeme jej tukem. Dopékáme zprudka, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

 A na speciální přání  íčkařky - Jany Š. malá dobrota z Francie.

3.)Jikry a mlíčí na bílém víně

500 gr jiker a mlíčí,40 gr másla, 2 rajčata, špetka strouhané citrónové kůry, 1/2 sklenky  bílého vína, petrželka, lžíce jemné strouhanky, pepř, sůl

Jikry a mlíčí vložíme do kastrolku vymaštěného máslem, poklademe je nakrájenými rajčaty, posypeme citrónovou kůrou, solí, pepřem, nakrájenou petrželkou, polijeme vínem a rozpuštěným máslem. Poprášíme je strouhankou a pečeme v troubě 10 minut.

První recept pochází z mojí sbírky  výstřižků. Druhý a třetí recept je z knihy Variace na kuchyně Orientu.(Nakladatelství Avicenum v r.1983.) Autoři A. Nouzová, M. Nouza a K. Nouza.

 

P.S.Přeji všem dobrou chuť a hlavně pozor na kosti. Váš Karfík.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%