Kvalitní spánek je zásadní pro aktivní životní styl v každém věku
Zdroj obrázku: Billion Photos / Shutterstock.com

Kvalitní spánek je zásadní pro aktivní životní styl v každém věku

16. 2. 2021

Pokud se chcete cítit psychicky i fyzicky dobře, měli byste se zaměřit na kvalitní spánek. K tomu vám může dopomoci nejen dobře vybrané vybavení do ložnice, ale učinit lze i další efektivní kroky.

Proč je kvalitní spánek vlastně tak důležitý?

Ačkoli vám budou mnozí lidé tvrdit, že se spánkem, stravou ani fyzickými aktivitami vůbec nezabývají a přesto žijí, zřejmě tuší, že jde o kvalitu života. Pokud totiž budete dobře spát, zdravé jíst a pravidelně se hýbat, budete se cítit daleko lépe psychicky, což se projeví větším vnitřním klidem, pohodou, soustředěností a menším množstvím stresu. To všechno jsou přitom cíle, po nichž mnoho lidí v dnešním uspěchaném světě touží. Neméně důležité je, že psychické rozpoložení je nedílně spojeno s fyzickým zdravím. Proto kvalitu spánku v žádném případě nepodceňujte.

Pořiďte si kvalitní vybavení do ložnice

Komfortní spánek si žádá kvalitní vybavení. Jistě, leckdo může namítat, že takové vybavení je příliš drahé, ale taková investice se určitě vyplatí. Navíc je možné využít XXXlutz slevy, případně kupony na Dormeo a jednotlivé produkty si pořídit výhodněji. Nehledě na to, kvalitní vybavení vám vydrží déle, takže netřeba utrácet tak často. Na co se ale při nákupu zaměřit konkrétně?

  • Rošt. Tajemství kvalitního spánku nespočívá pouze v matraci, ale budete se muset soustředit i na výběr roštu, který si dnes můžete pořídit vmnoha variantách. Určitě byste se měli soustředit na polohovatelné (výhradně lamelové nebo destičkové) rošty, které ocení především starší lidé, protože zpravidla umožňují sklon v oblasti zad a některé i v oblasti nohou. Doplňme, že kvalitní rošt může prodloužit životnost matrace až o třetinu.
  • Matrace. Úplný základ. Ačkoli záleží i na roštu a dalších faktorech, matrace je pro kvalitní spánek zcela zásadní. Při jejím výběru se zaměřte na délku (měla by být o 15 cm delší než je vaše výška) a tvrdost (existují velmi měkké i velmi tvrdé matrace), přičemž roli hraje vaše hmotnost. Soustřeďte se i na materiál (může jít o latex, kokosové vlákno apod.) a počet zón (pořídit si je možné třízónové až sedmizónové varianty). Určitě se poraďte s prodejcem.
  • Postel. Pokud už máte vybraný rošt a matraci, budete samozřejmě potřebovat i samotnou postel. I tu si dnes lze pořídit vmnoha variantách, z nichž mnohé jsou kvalitní. Ovšem pozor! Záleží i na výšce postele. Obecně by měla být lehací plocha ve výšce 45 až 50 cm nad zemí, ale u starších osob klidně i 50 až 65 cm, protože z takové postele se lépe vstává. Navíc ve větší výšce se tolik nevíří prach, jste chráněny před průvanem a bývá zde i tepleji.

Co ještě můžete udělat pro kvalitní spánek?

Budete-li žít zdravěji, budete lépe spát. To je jednoduché pravidlo. Takový nutriční stres z nekvalitní stravy kvalitnímu spánku rozhodně neprospívá. Několik kroků také můžete učinit těsně před spaním. Ještě než půjdete do postele, neměli byste být vystaveni (umělému) světlu, ale naopak pobývat ve tmě. Tělo pak totiž začne vyplavovat „spánkový hormon“, jenž se nazývá melatonin. Jste-li navíc neklidní, měli byste pokusit o zklidnění. Posaďte se ve tmě v příjemné poloze a soustřeďte se na svůj dech. Nezapomeňte, že pokud budete dobře spát, může být aktivní v každém věku…

 

spánek vybavení bytu
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%