Předjaří v zaniklé obci Mnich
FOTO: autorka článku

Předjaří v zaniklé obci Mnich

7. 3. 2021

Nejen v České republice do dnešních dnů zaniklo mnoho větších či menších obcí. Například na severu Čech musely ustoupit těžbě uhlí, v jiných lokalitách výstavbě vodních elektráren. Po některých obcích nezůstalo nic, z jiných se dochovaly celé stavby, například přesunutý kostel v Mostě. Jiné obce připomínají zbytky zdí porostlé mechem, zarostlé náletovými dřevinami. Procházka těmito místy  mnohdy vzbuzuje myšlenky, jací lidé tady žili, čím se živili, jak jejich domy vypadaly, kam se všichni odstěhovali a jaké byly jejich další osudy.

Jedním z těchto míst je zaniklá obec Mnich asi dva kilometry na jihozápad od Nové Bystřice. Dle dokumentů byla založena roku 1175 (na božích mukách je však uveden rok 1180). Na konci 19. století na cca 502 hektarech zde v 61 domech žilo 434 německých obyvatel, na začátku 2. světové války se počet domů zvýšil na 73, a počet obyvatel snížil na 354. Děti zde chodily do školy, dospělí do filiálního kostela sv. Jana Křtitele v Kostnici. Byly zde hasičárna i hospoda. Na říčce Dračici, která protéká i Novou Bystřicí, byl postaven mlýn.

Oblast v pohraničí a fakt, že zde žili jen Němci, daly obci německý název Münichschlag, od roku 1921 český název Mnich. Po konci 2. světové války byli zdejší němečtí obyvatelé vysídleni, nastěhovali se sem noví osídlenci, kteří se však s tímto místem nedokázali sžít. Později se z této oblasti stalo střežené pohraniční pásmo. Obec zanikla v roce 1952.

Při procházce touto oblastí jsou ještě dnes viditelné fragmenty staveb, bažiny, rybníček a do něj vtékající Artolecký potok zůstaly, tak jako pomník obětem 1. světové války, i když bez nápisu. V potoku je možné zahlédnout raka signálního, nevítaného vetřelce v našich vodách, který vytlačuje raka říčního. Podrobnosti o tomto živočichu je možné přečíst na informační tabuli umístěné na Graselově stezce vedoucí místem zaniklé obce Mnich.

Nejde tedy jen o procházku nebo projížďku na kole, ale také o připomenutí si historie tohoto místa. A v neposlední řadě i o krásnou přírodu České Kanady, která je kouzelná i na konci zimy.

Zdroj: https://jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/zanikla-vesnice-mnich-u-nove-bystrice20100226.html

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.