Předjaří v zaniklé obci Mnich
FOTO: autorka článku

Předjaří v zaniklé obci Mnich

7. 3. 2021

Nejen v České republice do dnešních dnů zaniklo mnoho větších či menších obcí. Například na severu Čech musely ustoupit těžbě uhlí, v jiných lokalitách výstavbě vodních elektráren. Po některých obcích nezůstalo nic, z jiných se dochovaly celé stavby, například přesunutý kostel v Mostě. Jiné obce připomínají zbytky zdí porostlé mechem, zarostlé náletovými dřevinami. Procházka těmito místy  mnohdy vzbuzuje myšlenky, jací lidé tady žili, čím se živili, jak jejich domy vypadaly, kam se všichni odstěhovali a jaké byly jejich další osudy.

Jedním z těchto míst je zaniklá obec Mnich asi dva kilometry na jihozápad od Nové Bystřice. Dle dokumentů byla založena roku 1175 (na božích mukách je však uveden rok 1180). Na konci 19. století na cca 502 hektarech zde v 61 domech žilo 434 německých obyvatel, na začátku 2. světové války se počet domů zvýšil na 73, a počet obyvatel snížil na 354. Děti zde chodily do školy, dospělí do filiálního kostela sv. Jana Křtitele v Kostnici. Byly zde hasičárna i hospoda. Na říčce Dračici, která protéká i Novou Bystřicí, byl postaven mlýn.

Oblast v pohraničí a fakt, že zde žili jen Němci, daly obci německý název Münichschlag, od roku 1921 český název Mnich. Po konci 2. světové války byli zdejší němečtí obyvatelé vysídleni, nastěhovali se sem noví osídlenci, kteří se však s tímto místem nedokázali sžít. Později se z této oblasti stalo střežené pohraniční pásmo. Obec zanikla v roce 1952.

Při procházce touto oblastí jsou ještě dnes viditelné fragmenty staveb, bažiny, rybníček a do něj vtékající Artolecký potok zůstaly, tak jako pomník obětem 1. světové války, i když bez nápisu. V potoku je možné zahlédnout raka signálního, nevítaného vetřelce v našich vodách, který vytlačuje raka říčního. Podrobnosti o tomto živočichu je možné přečíst na informační tabuli umístěné na Graselově stezce vedoucí místem zaniklé obce Mnich.

Nejde tedy jen o procházku nebo projížďku na kole, ale také o připomenutí si historie tohoto místa. A v neposlední řadě i o krásnou přírodu České Kanady, která je kouzelná i na konci zimy.

Zdroj: https://jindrichohradecky.denik.cz/zpravy_region/zanikla-vesnice-mnich-u-nove-bystrice20100226.html

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Zajímavý článek i fotky. Krásnou přírodu České Kanady znám z několika dovolených, ale toto místo nikoli. Diskuse o zaniklých vsích mi připomněla tři, které se nacházejí přímo v Praze 9 - Klánovicích. Zdejším lesem vede stezka, která obce Bol, Žák a Vidrholec připomíná. Osudnou se jim stala zřejmě třicetiletá válka.
Hana Nováková
Vždy je mi líto zaniklých vsí, hřbitovů, kostelíků, které byly právě tam, kde byly, ale nacházely se v nově vznikajícím hraničním pásmu po roce 1945, hlavně pak po roce 1948. Byla jsem kdysi na Šumavě a udělali jsme si odbočku do jedné z takových, na název si už nevzpomínám, seděla jsem na kamenné podezdívce obrostlé mechem a nálety a přemýšlela, kdo tu asi bydlel, kdo se tu narodi, žil, umřel, tolik lidských osudů a zbyly jen kameny, jako svědci té doby. Škoda, vždy mám takový pocit marnost.... Hezký článek, smutný, krásné fotky podobné těm, které ze Šumavy mám v mysli já. Děkuji
Dana Puchalská
Zajímavý článek doplněný krásnými fotografiemi.
Zuzana Pivcová
V archivu jsm používala (hlavně kvůli českým a německým názvům obcí) příručku o Sudetech, kterou jsem kdysi dostala ve Spolkovém archivu. Nechci do toho míchat politiku, aby mě někdo nezkritizoval. Chci jen uvést, že mnoho obcí opravdu zcela zaniklo, v jiných se počet obyvatel (a to ještě díky nově přistěhovalým) snížil na minimum. Navíc to bylo hraniční pásmo, kam byl omezen přístup. Podle toho pak samozřejmě dopadly památky.
Helena Přibilová
Dojímá mě smutný osud obcí, které zanikly v době ne tak příliš vzdálené. A což teprve těch, které zanikly už během třicetileté války. Jedno takové místo jsem navštívila. Nachází se u Dolního Bousova na Mladoboleslavsku v polesí zvaném Křižánky. Existenci obce připomíná už jen dřevěný kříž.
Jana Hošková
Málokdo tuší, jak obrovské množství kulturních památek v zoufalém stavu se nachází v Krušnohoří - to je věta "Sudetského tuláka". Věnuje se zaniklým obcím v Severočeském kraji i kulturním památkám. Doporučuji ! Ráda čtu všechny články a tímto děkuji i za váš zajímavý příspěvek !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.