Zlatý retrívr za čtyřicet a více tisíc. O psy je v pandemii obrovský zájem, mizí i z útulků. Situace nahrává množírnám
Štěně zlatého retrívra. FOTO: Pixabay

Zlatý retrívr za čtyřicet a více tisíc. O psy je v pandemii obrovský zájem, mizí i z útulků. Situace nahrává množírnám

8. 3. 2021

Když nemůžeme cestovat, chodit za kulturou, ani pořádně sportovat, pořídíme si psa. Takto teď uvažují tisíce lidí. Dříve přeplněné psí útulky jsou téměř prázdné.

Velká poptávka po psech, ale i kočkách, se odrazila na jejich ceně. Některá plemena stojí dvojnásobek toho, co před pandemií.

"V roce 2020 zájem o psy obecně, a štěňata zvláště, významně stoupl. Přibylo dotazů lidí na to, kde získat štěně určitého plemene. Zvýšený zájem souvisí se současnou pandemií. Pes je určitě výborným naplněním volného času, a to zvláště v případě dětí. Obecně platí, že zvíře v rodině dokáže tu rodinu velmi stmelit," potvrzuje mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

Odborníci se však obávají toho, že lidé, kteří si pořizují psa z nudy, nemusí být dobrými páníčky a hlavně si neuvědomují, co chov psů obnáší ajaké náklady představuje.

„Lidé se nudí, jsou zavření doma, odpadly téměř veškeré zájmové činnosti. A tak to někteří řeší tím, že se zabaví pořízením psa. Nezbývá než doufat, že si uvědomili, že je to závazek na patnáct i více let a hlavně, že je to jednak každodenní starost, ale také pravidelné, i mimořádné výdaje v případě nemoci či úrazu. Pes nejde vypnout jako zábavný pořad v televizi, musí se venčit, i když je páníčkovi blbě, nebo se mu prostě nechce ven do zimy a deště. Osobně se obávám, že ne všichni toto plně chápou a jsou při pořízení psa dostatečně zodpovědní,“ obává se Kateřina Kašparová, šéfredaktorka časopisu Haf&Mňau.

Podobně to vidí i Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie. "Obávám se, že ne každý si uvědomuje, co držení psa znamená. Čtyřnohý přítel má nároky na náš čas i naše finance. Zatím jsou lidé hodně doma, ale až se vrátí do práce a děti do školy, budou mít ještě chuť volný čas věnovat psovi? A jaká bude finanční situace rodin za půl roku nebo za rok? Unese finanční rozpočet rodiny náklady související s držením psa?," pokládá si otázky Vladimíra Tichá. Podle ní mohou nastat i další problémy. Štěně se musí učit zůstávat doma samotné. Jinak může v dospělosti trpět syndromem osamění. Ten v praxi znamená smutného naříkajícího psa, což je problém, který nesvědčí sousedským vztahům.

Ceny psů i koček závratně rostou, množírny si mnou ruce

Zvýšený zájem o psy se odráží na jejich ceně. Cena některých plemen vzrostla během roku na dvojnásobek. Například zlatého retrívra s průkazem původu dnes nepořídíte pod čtyřicet tisíc korun. Ale i neoficiální chovy a tzv. množírny toto plemeno prodávají nejméně za dvacet tisíc. Na čtyřicet tisíc korun vyjde pořázení středního pudla, cena dlouhostrsté čivavy s průkazem původu často začíná na pětadvaceti tisících.

Pokud si nyní chcete psa pořídit, musíte si jej rezervovat. Inzertní servery nabízejí ještě nenarozená štěňata, přičemž lidé za ně často platí dopředu, aby tím svou rezervaci potvrdili a štěně získali.

„Z diskusí s přáteli a v psích i kočičích skupinách na sociálních sítích jsem vytušila, že jsou pořadníky zájemců i na plemena, která jinak nepatří zrovna k módním. Čehož samozřejmě bystře zneužívají množitelé a sekají bezpapírové vrhy, jak se říká, jak Baťa cvičky,“ komentuje Kateřina Kašparová, velká bojovnice proti množírnám psů a koček. Co tedy doporučuje? Rozhodně se obracet na oficiální, tedy zaregistrované kluby chovatelů.

„Každý klub oficiálně uznaných plemen eviduje chovatele a zveřejňuje plánované chovy. Poradci chovu, jmenovaní konkrétním klubem, dohlížejí, aby vše probíhalo správně a v zájmu plemene," říká. Její slova potvrzuje Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie. Chovatelé psů navíc podle ní dávají nabyvatelům štěňat jakýsi „návod k použití“. Ten většinou obsahuje doporučení, jak štěně krmit, kdy a proč s ním navštívit veterináře, jak štěně vychovávat atd. "Nabyvatel si tak může udělat určitý obrázek o tom, co ho čeká. U psů bez průkazu původu je bohužel situace úplně jiná," vysvětluje Tichá.

Co bude s mazlíčky po pandemii?

Odborníci se rovněž obávají toho, co nastane po pandemii, kdy se lidé vrátí do zaměstnání a ke svým koníčkům. "Bojím se, že až se situace změní, budou psí útulky praskat ve švech, tak jako nikdy. Lidé si teď bezmyšlenkovitě pořizují jakékoliv miláčky, aniž by přemýšleli o tom, jestli je zvládnou. Teď jsem například viděla inzerát na nejméně vhodnou kombinaci křížence, a to husky a pitbull. To je zvíře, které potřebuje dlouhé procházky a zároveň dobrý výcvik. Pokud se dostane k nesprávnému majiteli, putuje z rodiny do rodiny až skončí v útulku," říká Natálie Jägrová ze společnosti Naděje pro čtyři packy.

Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie věří, že se lidé budou chovat zodpovědně, "Možná, že určité procento psů v útulcích skončí. Ale většina lidí si na nového člena rodiny zvykne, má k němu úzký citový vztah a přes výše uvedené problémy se jej snadno zbavovat nebude," říká.

O jaká plemena je nyní největší zájem?

Podle počtu zápisů do plemenné knihy Českomoravské kynologické unie figurují na prvním místě němečtí ovčáci. Následují jezevčíci, staffordšírští bulteriéři, border kolie, labradorští retrieveři, čivavy, australští ovčáci, yorkshire teriéři, zlatí retrieveři a kavalír king Charles španělé. "Zhruba je možné říci, že zájem lidí se dělí mezi plemena sportovní, s kterými lze provozovat různé aktivity, a menší plemena společenská. Stabilní příznivce pak mají pro svoji přátelskou povahu retrieveři," dodává Vladimíra Tichá.

 

V rámci Českomoravské kynologické unie je ročně zapisováno cca 43 -44 000 štěňat. V roce 2019 bylo do plemenné knihy ČMKU zapsáno 44116 jedinců, v roce 2020 to bylo o necelé 2000 více. Odhaduje se, že psi s průkazem původu tvoří zhruba čtvrtinu celkového počtu psů chovaných v České republice.

domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.