Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub ze španělské Leciny
Vítězný dub ze Španělska. FOTO: Nadace Partnerství

Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub ze španělské Leciny

17. 3. 2021

Tisíciletý dub ze severu Španělska přezdívaný Strom čarodějnic zvítězil v 11. ročníku ankety Evropský strom roku, na druhém místě skončil tisíciletý platan z italské Curingy a na třetím platan z Ruska. Česká jabloň skončila sedmá.

Tisíciletý dub z Leciny nazývaný Strom čarodějnic - první místo (104 264 hlasů)
Legenda říká, že v dávných dobách čarodějnice osídlily pohoří Sierra de Guara, tančily zde a pořádaly slavnosti kolem dubu. Tisíc let poté dub díky svému propojení s lidmi stále stojí v městečku Alto Aragón s pouhými 13 obyvateli. Sousedé si ho vybrali a dál u něj konají své oslavy. Je překvapivě blízko jejich domům, a ač je letitý, je stále živý. Tajemství nepochybně tkví v péči, komunitě lecinských sousedů i oněch čarodějnic.

Platan z Curingy - druhé místo (78 210 hlasů)
Poloha curingského platanu je velmi neobvyklá: tyčí se nad Tyrhérským mořem, avšak ve skutečnosti ční přes potůček. Zdá se, že tento „strážce“ z výšky svého majestátu láskyplně bdí nad lesem. Zasadili ho prý baziliánští mniši, kteří přišli do Kalábrie před více než tisíci lety a postavili poustevnu Sant'Elia. Pravděpodobně je však ještě mnohem starší. Jeho zcela dutý kmen o průměru více než 3 metry nabízí příchozímu pocit, že je uvnitř neuvěřitelně velké dřevěné jeskyně. Díky svému obvodu je největším platanem v Itálii.
 
Starověký platanz Ruska - třetí místo (66 026 hlasů)
Starověký východ překypuje tajemstvími a legendami. Podle jedné z nich se Nádir Šáh, velký velitel Východu, staral o klíčky platanu, který krášlil okolí mešity Juma ve starověkém Derbentu. Jeho mohutný vzrůst obdivoval spisovatel Alexandr Bestužev Marlinskij a promítnul ho do svého díla. Dnes je tento strom pilířem čestného místa, jež je symbolem moci. Patří k nejoblíbenějším cílům obyvatel Dagestánu a návštěvníků této republiky. Na základě legend, které o něm vznikly, inspiruje další při tvorbě básní a výtvarných děl.
 
140699a.jpg
Česká Jabloň u Lindmanů. FOTO: Nadace partnerství


Česká jabloň sedmá
Český zástupce, jabloň u Lidmanů z Machovské Lhoty nedokázala zopakovat úspěch Chudobínské borovice z předchozího ročníku, přesto nejmladší i nejmenší strom v evropském finále získal velkou podporu napříč republikou i za jejími hranicemi. Loni se Evropským stromem roku stal český zástupce - Chudobínská borovice. Její strhující příběh, kdy vesnice Chudobín skončila na dně Vírské přehrady a přečkala pouze tato borovice, zaujal desítky tisíc hlasujících z celé Evropy. Nechala ostatní soupeře daleko za sebou a zvítězila o dvacet tisíc hlasů.

Více informací o výsldcích soutěže najdete zde.

příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.