Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub ze španělské Leciny
Vítězný dub ze Španělska. FOTO: Nadace Partnerství

Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub ze španělské Leciny

17. 3. 2021

Tisíciletý dub ze severu Španělska přezdívaný Strom čarodějnic zvítězil v 11. ročníku ankety Evropský strom roku, na druhém místě skončil tisíciletý platan z italské Curingy a na třetím platan z Ruska. Česká jabloň skončila sedmá.

Tisíciletý dub z Leciny nazývaný Strom čarodějnic - první místo (104 264 hlasů)
Legenda říká, že v dávných dobách čarodějnice osídlily pohoří Sierra de Guara, tančily zde a pořádaly slavnosti kolem dubu. Tisíc let poté dub díky svému propojení s lidmi stále stojí v městečku Alto Aragón s pouhými 13 obyvateli. Sousedé si ho vybrali a dál u něj konají své oslavy. Je překvapivě blízko jejich domům, a ač je letitý, je stále živý. Tajemství nepochybně tkví v péči, komunitě lecinských sousedů i oněch čarodějnic.

Platan z Curingy - druhé místo (78 210 hlasů)
Poloha curingského platanu je velmi neobvyklá: tyčí se nad Tyrhérským mořem, avšak ve skutečnosti ční přes potůček. Zdá se, že tento „strážce“ z výšky svého majestátu láskyplně bdí nad lesem. Zasadili ho prý baziliánští mniši, kteří přišli do Kalábrie před více než tisíci lety a postavili poustevnu Sant'Elia. Pravděpodobně je však ještě mnohem starší. Jeho zcela dutý kmen o průměru více než 3 metry nabízí příchozímu pocit, že je uvnitř neuvěřitelně velké dřevěné jeskyně. Díky svému obvodu je největším platanem v Itálii.
 
Starověký platanz Ruska - třetí místo (66 026 hlasů)
Starověký východ překypuje tajemstvími a legendami. Podle jedné z nich se Nádir Šáh, velký velitel Východu, staral o klíčky platanu, který krášlil okolí mešity Juma ve starověkém Derbentu. Jeho mohutný vzrůst obdivoval spisovatel Alexandr Bestužev Marlinskij a promítnul ho do svého díla. Dnes je tento strom pilířem čestného místa, jež je symbolem moci. Patří k nejoblíbenějším cílům obyvatel Dagestánu a návštěvníků této republiky. Na základě legend, které o něm vznikly, inspiruje další při tvorbě básní a výtvarných děl.
 
140699a.jpg
Česká Jabloň u Lindmanů. FOTO: Nadace partnerství


Česká jabloň sedmá
Český zástupce, jabloň u Lidmanů z Machovské Lhoty nedokázala zopakovat úspěch Chudobínské borovice z předchozího ročníku, přesto nejmladší i nejmenší strom v evropském finále získal velkou podporu napříč republikou i za jejími hranicemi. Loni se Evropským stromem roku stal český zástupce - Chudobínská borovice. Její strhující příběh, kdy vesnice Chudobín skončila na dně Vírské přehrady a přečkala pouze tato borovice, zaujal desítky tisíc hlasujících z celé Evropy. Nechala ostatní soupeře daleko za sebou a zvítězila o dvacet tisíc hlasů.

Více informací o výsldcích soutěže najdete zde.

příroda
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Každý strom je krásný.
Martin Vrba
Soutěžit o to, jaký strom je nejlepší, to je přeci pěkná blbost, všechny jsou pěkné, ale samozřejmě vrba je nejmoudřejší, protože je bohatší o vše, co do ní lidé namluvili. :)
Zuzana Pivcová
Jako patriotka jsem hlasovala pro naši jabloň, ale nevadí, že vyhrál jiný strom. "Přej a bude ti přáno". Všechny stromy jsou jedinečně krásné.
Marie Ženatová
Díky za hezký článek, také jsem hlasovala pro naši jabloň...
Věra Ježková
Honzo, díky. Pro ruský platan jsem hlasovala. Pro naši jabloň samozřejmě taky.
Jan Zelenka
Krásných stromů je na světě fůra. Do soutěží se všechny nevejdou. Na našich cestách mě fascinovaly především až 2000 let staré olivovníky. jsou to nádherné stromy, pokroucené až do bizarních tvarů. Třeba olivovníky v jeruzalémské Getsemanské zahradě. Ale hlasoval jsem pro jabloň.
Jana Šenbergerová
Všechny tři vítězné stromy jsou nádherné a úctyhodné. Uznání si určitě zasloužily, i když jsem také hlasovala pro naši jabloň.
Alena Švancarová
Dub je překrásný a naše jablon jakbysmet...
Eva Mužíková
Také děkuji za informaci, hlasovala jsem pro naši jabloň.
Martina Růžičková
Moc děkuji za seznámení s výsledky letošní ankety. Žádný ze stromů, kterým jsem poslala hlas, sice nevyhrál, ale to je jedno. Všechny nominované stromy jsou jedinečné a krásné :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.