Jaro je tu, přivítejme ho
Foto: Soňa Prachfeldová

Jaro je tu, přivítejme ho

24. 3. 2021

Máme tu opět jaro! Jaro, jedno ze čtyř ročních období, jedno z nejkrásnějších. Po krušném roce plném odříkání celé naší společnosti k nám opět přichází. Přichází tak, jak je zvyklé. Místy ještě mrazy, místy sníh a déšť. To abychom se mohli připravit na ten přímý jarní zásah, kdy už země bude přijímat semínka, kdy už naplno rozkvetou překrásné jarní květy mnoha druhů a barev. Kdy se budou nalévat pupeny ovocných stromů, lesní stromy naopak setřesou staré jehličí a šišky, modřínky se opět začnou oblékat do zeleného hávu. Ze stromů se budou ozývat krásné trylky ptáčků. Mnoho zvířátek vyvede své mladé do světa, ať už ve volné přírodě, či v určitém nevolnictví, za které pokládám ZOO a různé chráněné obory. 

Věřte, že mě často napadá otázka, odkud všechny ty krásy různých druhů a barev mezi rostlinstvem i živočichy vznikly, dokázaly přežít různé pohromy a jsou tu. Jsou tu na světě a my bychom je měli v úžase obdivovat a neničit. Příroda je společenství stromů, zvířat, květin, mechů, vod od nepaměti. Či od Stvoření světa? Součástí přírody je i člověk a měl by si toho velmi považovat. 

Člověk stojí na nejvyšším stupni tvorstva. Člověk. Je tomu opravdu tak? Podívejme se, co vše lidé dokázali v dobrém i zlém. Je toho hodně, ale stačí člověk na přírodu? Nestačí a nemůže ji předělat. Pokud poruší přírodní zákony, matka Země mu to tvrdě vrátí. A s těmi nenasytnými, násilnickými tvory to odnese celá lidská společnost ke své škodě. Příroda nás pak nemilosrdně vyselektuje. A že by tohle nevěděli ti nejmocnější? Na svá místa  jsou dosazeni proto, aby řešili - kromě celosvětových záležitostí - nemoc a neštěstí, stáří a bezmoc, minulost a budoucnost lidí, prosperitu své země. Pokud tak nečiní, pak na svých místech nemají co dělat. Berme se za svá práva, ale největší práva má naše Planeta. Žijme tu tak, aby ji mohli bezpečně a v plném souladu s přírodou užívat i naši potomci. Kéž by tomu tak bylo! 

Je před námi nádherné probouzení matky přírody - vše se dere k životu. Budeme gruntovat, uklízet v sobě, v přírodě, chceme dokázat, že nejsme tak nepořádní a že se na jarní dny  moc těšíme. Jaro na oplátku nás bude opět oslňovat svými vůněmi, opětným vzkříšením života. K nastávajícím velikonočním svátkům přeji všem mnoho zdraví a radosti ze Života! Vždyť tu máme opět JARO!

 

příroda společnost
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.