Velikonoce na chalupě či u babičky? Ne, vláda cestování mezi okresy do svátků zrušit nechce. Policie bude navíc kontrolovat dodržování karantény
Ilustrační foto: Pixabay

Velikonoce na chalupě či u babičky? Ne, vláda cestování mezi okresy do svátků zrušit nechce. Policie bude navíc kontrolovat dodržování karantény

22. 3. 2021

Přísná protiepidemická opatření budou nejspíše pokračovat do konce velikonočních svátků, rozhodla vláda. Poslaneckou sněmovnu bude žádat o prodloužení nouzového stavu o další měsíc.

Ačkoli počet nově nakažených nemocí covid-19 v posledních dnech klesá, nemocnice a jejich jednotky intenzivní péče jsou stále přeplněné, což je hlavní důvod pokračujících vládních restrikcí. Velikonoční svátky tak budou muset lidé strávit doma. Omezení pohybu osob mezi okresy umožňuje nouzový stav, o jehož prodloužení bude vláda žádat Poslaneckou sněmovnu. Ta rozhodne, jak to nakonec o Velikonocích bude v Česku vypadat.

„Minimálně do Velikonoc je potřeba udržet současná opatření. Není důvod usnout na vavřínech, je třeba vydržet, a když se bude situace dále vyvíjet podle našich modelů, které se trefují velmi přesně, dá se odhadovat, že na konci dubna bychom se mohli dostat na čísla kolem 3 tisíc lidí v nemocnicích, kolem 500 pacientů na JIP a kolem čtyř tisíc nových diagnóz denně," uvedl na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

I nadále tak bude platit omezení pohybu v rámci jednoho okresu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je evidentní, že se situace nejvíce zlepšila v okresech, které byly uzavřeny jako první. "Čelíme nakažlivější formě viru, vlna postupovala od západu na východ. Poté, co nastala okresní uzávěra, vlna do moravských krajů nedorazila s takovou intenzitou, s jakou řádila v krajích českých. Jakkoliv je to pro lidi komplikace, přináší to výsledky,“ míní ministr Jan Hamáček. Ten také na tiskové konferenci zdůraznil, že opatření platí i pro chalupáře. "Žádná výjimka pro rekreaci na chalupě neexistuje. Na chalupu mohou lidé odjet jen v rámci okresu," uvedl Hamáček.

Podle něho bude také policie nově kontrolovat dodržování karantény. S hygienickými stanicemi bude policie sdílet seznamy lidí, kteří jsou v karanténě a izolaci. „Takovouto dohodu jsme měli už na jaře, vznikl tam ale problém s Úřadem na ochranu osobních údajů. Bylo to vyřešeno, policie bude dostávat pravidelně systémy lidí v karanténě a bude vykonávat intenzivní kontroly. Věřím, že drtivá většina to bude respektovat. Musím zopakovat, že šíření nakažlivé nemoci je trestný čin," řekl Jan Hamáček.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.