Velikonoce na chalupě či u babičky? Ne, vláda cestování mezi okresy do svátků zrušit nechce. Policie bude navíc kontrolovat dodržování karantény
Ilustrační foto: Pixabay

Velikonoce na chalupě či u babičky? Ne, vláda cestování mezi okresy do svátků zrušit nechce. Policie bude navíc kontrolovat dodržování karantény

22. 3. 2021

Přísná protiepidemická opatření budou nejspíše pokračovat do konce velikonočních svátků, rozhodla vláda. Poslaneckou sněmovnu bude žádat o prodloužení nouzového stavu o další měsíc.

Ačkoli počet nově nakažených nemocí covid-19 v posledních dnech klesá, nemocnice a jejich jednotky intenzivní péče jsou stále přeplněné, což je hlavní důvod pokračujících vládních restrikcí. Velikonoční svátky tak budou muset lidé strávit doma. Omezení pohybu osob mezi okresy umožňuje nouzový stav, o jehož prodloužení bude vláda žádat Poslaneckou sněmovnu. Ta rozhodne, jak to nakonec o Velikonocích bude v Česku vypadat.

„Minimálně do Velikonoc je potřeba udržet současná opatření. Není důvod usnout na vavřínech, je třeba vydržet, a když se bude situace dále vyvíjet podle našich modelů, které se trefují velmi přesně, dá se odhadovat, že na konci dubna bychom se mohli dostat na čísla kolem 3 tisíc lidí v nemocnicích, kolem 500 pacientů na JIP a kolem čtyř tisíc nových diagnóz denně," uvedl na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

I nadále tak bude platit omezení pohybu v rámci jednoho okresu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je evidentní, že se situace nejvíce zlepšila v okresech, které byly uzavřeny jako první. "Čelíme nakažlivější formě viru, vlna postupovala od západu na východ. Poté, co nastala okresní uzávěra, vlna do moravských krajů nedorazila s takovou intenzitou, s jakou řádila v krajích českých. Jakkoliv je to pro lidi komplikace, přináší to výsledky,“ míní ministr Jan Hamáček. Ten také na tiskové konferenci zdůraznil, že opatření platí i pro chalupáře. "Žádná výjimka pro rekreaci na chalupě neexistuje. Na chalupu mohou lidé odjet jen v rámci okresu," uvedl Hamáček.

Podle něho bude také policie nově kontrolovat dodržování karantény. S hygienickými stanicemi bude policie sdílet seznamy lidí, kteří jsou v karanténě a izolaci. „Takovouto dohodu jsme měli už na jaře, vznikl tam ale problém s Úřadem na ochranu osobních údajů. Bylo to vyřešeno, policie bude dostávat pravidelně systémy lidí v karanténě a bude vykonávat intenzivní kontroly. Věřím, že drtivá většina to bude respektovat. Musím zopakovat, že šíření nakažlivé nemoci je trestný čin," řekl Jan Hamáček.

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
Pane Vrbo, četla jsem ten váš příspěvek teď znovu - když teď vím, jak jste to myslel, tak to tak chápu, ale bez vašeho upřesnění nee ... Ale omlouvám se, chyba je "na mém přijímači" :-) Vše dobré a hezký den!
Martin Vrba
Vážená paní Hano Řezáčová, asi jste opravdu dobře můj příspěvek nepřečetla, a tedy ani nepochopila. Já kritizuji ten fakt, že se z vakcinace stala politika (jako ze všeho v době stalinismu u nás) a že tedy nesmíme do Česka dovézt a ordinovat ruskou vakcínu Sputnik V z politických důvodů a maskujeme to všechno technickými překážkami. Jakákoli vakcína, kterou ve světě s úspěchem už používají miliony lidí, tedy i ruský Sputnik V, by byla dobrá, aby u nás umíralo méně lidí. Už mi rozumíte?
Hana Řezáčová
Dnes jsem v TV zachytila rozhovor s náměstkem ředitele nějaké středočeské nemocnice (mám dojem, že to byla Mladá Boleslav, ale nejsem si jistá), která má vyhlášený stav ohrožení. Říkal, že za normální situace se starají dvě zdravotní sestry o deset pacientů, teď jedna o patnáct ... Já myslím, že snad ani nelze nevidět, že je situace nadále vážná, nemocnice praskají ve švech a velikonoční rozvolnění by to celé ještě zhoršilo - jestli to vůbec teda ještě jde - možná bych měla napsat, že by to celé "prasklo" ... Vidět to jako "stalinismus" - nechápu! No, možná šťastný člověk - nikoho blízkého ve špitálu nemá, nikdo z rodiny, z přátel mu nezemřel ...
Martin Vrba
Víte jak dostat do republiky vakcínu Sputnik V? Jedině pod krycím názvem Saturn V, protože tady máme zase stalinismus, ale v modrém. :)
Danka Rotyková
I když bych raději žila bez omezení, souhlasím s opatřeními, které musíme dodržovat i přes Velikonoce. Je to pořád lepší, než jít nemoci a smrti naproti. Mrzí mne, že jsou lidé i po roce bezohlední a stále se snaží se po nocích bavit.
Luděk Matouš
Ty kontroly karantén měly být alespon od ledna ,spousta lidí ji nedodržuje,to je taky jeden z duvodu ,proč je tolik infikovaných covidem.Ovšem policie musí být dusledná ,rychlá a nekompromisní ,jinak to nejde.
Eva Kopecká
Doma si sama pro sebe udělám pohodu a rodiny mých dětí taky. Pro nás to omezení nebude. Jsme zvyklí, že na svátky ať už jakékoli, neobšťastňujeme široké příbuzenstvo návštěvami. Taky ve městě je to něco jiného, než na vesnici, kde děcka spíš chodí po koledě. Tam hospodyňky letos asi výrazně ušetří, když nebudou barvit ošatky vajec a kupovat čokoládové zajíce. Jak říkám, lépe být s omezeným vycházením doma než pod kyslíkem ve špitále....
Jitka Caklová
A já mám stejný názor jako H.V. Kotas, proto (poslední věta) jsme, tam kde jsme.
Marie Ženatová
Já také považuji toto rozhodnutí za správné jako paní Danielka*
Eva Mužíková
I já mám s dovolením stejný názor jako Daniela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...