Chvála a moc barev
FOTO: autorka

Chvála a moc barev

25. 3. 2021

Odjakživa miluji barvy. Hlavně, když se jedná o jejich pestrou paletu a čím pestřejší, tím víc mne lákají. Možná jsem byla v minulém životě motýl...Bez barev by byl náš svět šedý a pustý. Barvy se svými odstíny mohou být veselé až jásavé nebo smutné až ponuré. Jsou barvy, které uklidňují a jsou nám příjemné a barvy naopak rozčilující nebo dokonce provokující.

Všechny určitým způsobem na člověka působí a ne nadarmo jsou kolikrát i součástí testů, když se o člověku potřebuje něco zjistit. Podle toho, kterou barvu totiž máte rádi a dáváte jí přednost, se může usuzovat na váš temperament či povahu.

Červená byla například v minulosti dostupná pouze těm nejbohatším – šlechticům, králům či kardinálům. Šarlatové barvivo bylo hodně drahé a tajemství jeho výroby se bedlivě střežilo. Získávalo se z určitého druhu brouka. Většinou každá žena ví, vezme-li  si  zářící červené šaty, nezůstane nepovšimnuta. Červená je zkrátka provokující. Světlé tóny červené ovšem (jako plamen, lotos, amarant či korál) mohou být jemné a nevinné. Dalšími odstíny mohou být mák, šarlat, karmín či granát, to jsou barvy síly nebo i nenávisti.

Purpurová nebo nachová označuje červenou barvu s výrazným podílem fialové. Červenější je barva magenta, která se někdy do češtiny také překládá jako nachová – slovo purpura označovalo barvivo získávané z některých mořských plžů.

Červená symbolizuje oheň. Vyvolává silné emoce, zrychluje srdeční tep, rozrušuje.

A tak bychom mohli rozebrat každou barvu.

Nevěděla jsem, že co je odstínů různých barev, tolik je i jejich názvů, a to někdy velice kuriozních. Např. Veselá vdova je odstínem růžové, Viktoriánskou červeň milovala královna Viktorie pochopitelně, Holubův krk je odstínem šedé a Vyděšená myš je měkká, šedá barva, Boky vystrašené víly – to je prosím odstín růžové, Ropucha v lásce – nazelenalá, Pařížské bahno – špinavá hnědá barva atd. atd. Tyhle názvy vznikaly postupně spolu se vznikem různých barev a v různých oblastech světa podle toho, co komu připomínaly.

Na zahradě se obvykle člověk milující barvy může pořádně vyřádit. A tak to ze všech sil dělám. Co vypěstuji, z toho i skládám různé kytice a pak se jimi „kochám“. Mám je všude. Po zahradě i vevnitř v pokojích na chatě.

A protože směs barev působí příznivě na psychiku, předkládám vám v této nelehké době své kytice. Starší i novější, abyste i vy mohli potěšit oko a duši, a tak zapomenout na chvíli, že se to opravdové jaro teprve blíží, zatímco my sedíme doma (teda většinou) a čekáme, až nám konečně nastanou příznivější časy a budeme moci bez obav vyrazit za barvami jara a léta.

květiny příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.