Chvála a moc barev
FOTO: autorka

Chvála a moc barev

25. 3. 2021

Odjakživa miluji barvy. Hlavně, když se jedná o jejich pestrou paletu a čím pestřejší, tím víc mne lákají. Možná jsem byla v minulém životě motýl...Bez barev by byl náš svět šedý a pustý. Barvy se svými odstíny mohou být veselé až jásavé nebo smutné až ponuré. Jsou barvy, které uklidňují a jsou nám příjemné a barvy naopak rozčilující nebo dokonce provokující.

Všechny určitým způsobem na člověka působí a ne nadarmo jsou kolikrát i součástí testů, když se o člověku potřebuje něco zjistit. Podle toho, kterou barvu totiž máte rádi a dáváte jí přednost, se může usuzovat na váš temperament či povahu.

Červená byla například v minulosti dostupná pouze těm nejbohatším – šlechticům, králům či kardinálům. Šarlatové barvivo bylo hodně drahé a tajemství jeho výroby se bedlivě střežilo. Získávalo se z určitého druhu brouka. Většinou každá žena ví, vezme-li  si  zářící červené šaty, nezůstane nepovšimnuta. Červená je zkrátka provokující. Světlé tóny červené ovšem (jako plamen, lotos, amarant či korál) mohou být jemné a nevinné. Dalšími odstíny mohou být mák, šarlat, karmín či granát, to jsou barvy síly nebo i nenávisti.

Purpurová nebo nachová označuje červenou barvu s výrazným podílem fialové. Červenější je barva magenta, která se někdy do češtiny také překládá jako nachová – slovo purpura označovalo barvivo získávané z některých mořských plžů.

Červená symbolizuje oheň. Vyvolává silné emoce, zrychluje srdeční tep, rozrušuje.

A tak bychom mohli rozebrat každou barvu.

Nevěděla jsem, že co je odstínů různých barev, tolik je i jejich názvů, a to někdy velice kuriozních. Např. Veselá vdova je odstínem růžové, Viktoriánskou červeň milovala královna Viktorie pochopitelně, Holubův krk je odstínem šedé a Vyděšená myš je měkká, šedá barva, Boky vystrašené víly – to je prosím odstín růžové, Ropucha v lásce – nazelenalá, Pařížské bahno – špinavá hnědá barva atd. atd. Tyhle názvy vznikaly postupně spolu se vznikem různých barev a v různých oblastech světa podle toho, co komu připomínaly.

Na zahradě se obvykle člověk milující barvy může pořádně vyřádit. A tak to ze všech sil dělám. Co vypěstuji, z toho i skládám různé kytice a pak se jimi „kochám“. Mám je všude. Po zahradě i vevnitř v pokojích na chatě.

A protože směs barev působí příznivě na psychiku, předkládám vám v této nelehké době své kytice. Starší i novější, abyste i vy mohli potěšit oko a duši, a tak zapomenout na chvíli, že se to opravdové jaro teprve blíží, zatímco my sedíme doma (teda většinou) a čekáme, až nám konečně nastanou příznivější časy a budeme moci bez obav vyrazit za barvami jara a léta.

květiny příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Tak mne vážně potěšilo, že nejsem "ujetá", když mám ráda barvy "pestrobarevné". Jinak tu červenou jsem si nevybrala náhodně, je jedna z mých oblíbených. Teď jsem ovšem přesedlala už na trochu usedlejší barvy :-))
Martina Růžičková
Názvy odstínů barev mě nadchly a pobavily :-D. Vaše kytice jsou krásné na fotkách, ve skutečnosti a s vůní musely být okouzlující. Díky za pěknou podívanou.
Soňa Prachfeldová
Mám ráda květiny hýřící barvami, každá má svůj osobitý půvab včetně prostých květiny na loukách, v oblékání mám raději jemné tóny. Mé oči se pokochaly.
Naděžda Špásová
Fotky kytek jsou moc pěkné, barevné květy mám taky ráda. :-)
Vladislava Dejmková
Krásné vyjádření vztahu k barvám a květinám. Na mě působí stejně. Stále se snažím mít něco veselého barevného ve váze nebo i na sobě.
Jana Hošková
Hezky řečeno :-))
Vlasta Ledlová
Omlouvám se za překlep. Těch hvězdiček mělo být pět. Vidím kvůli tomu rudě. Asi proto že červená je moje oblíbená barva. Krásné kytice. Díky.
Anna Potůčková
Mou oblíbenou barvou je barva fialová a růžová. Jinak mám barevnost ráda a proto se vždy těším na jaro
Hana Řezáčová
Já má ráda červenou. A s věkem se to nemění, jsem na ni "ulítlá" celý život. Mám ji ráda na oblečení, na bytových doplňcích, muškáty v truhlíku musí být červené, vánoční ozdoby - jen červené, mám červené auto, několik kabelek ... No, mohla bych pokračovat - a pěkně dlouho :-) Kytičky na foto jsou krásné!
Irena Mertová
Hezký článek a potěšující kytice :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.