Krasliciáda
Foto: autorka

Krasliciáda

25. 3. 2021

Blíží se Velikonoční svátky, svátky jara. Fádní pobyt doma většinu nás už nebaví, mnozí jsou zcela odříznutí od svých příbuzných, kteří bydlí v jiných obcích , okresech či krajích .. Scházet se někde s přáteli taky není ten správný nápad. Žádná aktivita, žádné společné příjemné chvilky, jen čekání na lepší časy. Pro mnohé velice deprimující situace. Kazí se přátelské vztahy, mezi manželi mnohde vypukla ponorková nemoc.

V mé hlavičce se rodí  nápad si tyto předsváteční dny trochu obveselit. Nevím, s jakou reakcí se setká, ale zkouším to.

Máme krásnou klubovnu a před ní keře, které jsou momentálně ještě šedé. Co kdybychom je trošičku zkrášlili? Rozesílám emaily našim seniorům.

„Zvu vás před klubovnu 18. března v době 10-11 hodin. Přineste s sebou nějaké malované, obháčkované či jinak ozdobené vajíčko, které si pověsíme společně na keře před klubovnou. Dosáhneme- li na Strom hodinového vnuka, ozdobíme i ten. Je pochopitelné, že vše bude probíhat za přísných bezpečnostních podmínek - přijdete v rouškách či respirátorech, budete dodržovat mezi sebou odstupy. Jinak akci zrušíme. 
Mnohokrát vám všem děkuji za pochopení.
Nikoho do této akce nenutím, ale pokud se můj nápad setká aspoň s jednou kladnou reakcí, budu ráda.“

Přichází den K.

Beru plato obháčkovaných vajíček a jdu před klubovnu na Krasliciádu. Cestou přemýšlím o tom, kolik lidi má výzva oslovila. Jaké je mé překvapení, když ke klubovně začínají seniorky i senioři chodit. Někteří s jedním vajíčkem, někteří stejně jako já nesou celá plata. Před klubovnou do hodiny vyrůstá nový druh stromů i keřů s názvem Kraslicovník. Udělal nám opravdovou radost.

Během akce málem zakládáme sázku, kolik dnů vajíčka na Kraslicovnících zůstanou. Jeden, dva? Zničí je děti, dospěláci?

Nemohu dospat rána. Během dne dostávám několik e-mailů od lidí bydlících poblíž. Všichni sdělují, že zatím je vše v pořádku.

Od akce uplynul víc jak týden. A jaké je pro nás všechny milé překvapení, když zjišťujeme, že zde chodí rodiče i prarodiče s dětmi a společně vajíčka přidávají.

Tady je vidět, že i malé věci dokážou udělat velkou radost.

 

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%