Krasliciáda
Foto: autorka

Krasliciáda

25. 3. 2021

Blíží se Velikonoční svátky, svátky jara. Fádní pobyt doma většinu nás už nebaví, mnozí jsou zcela odříznutí od svých příbuzných, kteří bydlí v jiných obcích , okresech či krajích .. Scházet se někde s přáteli taky není ten správný nápad. Žádná aktivita, žádné společné příjemné chvilky, jen čekání na lepší časy. Pro mnohé velice deprimující situace. Kazí se přátelské vztahy, mezi manželi mnohde vypukla ponorková nemoc.

V mé hlavičce se rodí  nápad si tyto předsváteční dny trochu obveselit. Nevím, s jakou reakcí se setká, ale zkouším to.

Máme krásnou klubovnu a před ní keře, které jsou momentálně ještě šedé. Co kdybychom je trošičku zkrášlili? Rozesílám emaily našim seniorům.

„Zvu vás před klubovnu 18. března v době 10-11 hodin. Přineste s sebou nějaké malované, obháčkované či jinak ozdobené vajíčko, které si pověsíme společně na keře před klubovnou. Dosáhneme- li na Strom hodinového vnuka, ozdobíme i ten. Je pochopitelné, že vše bude probíhat za přísných bezpečnostních podmínek - přijdete v rouškách či respirátorech, budete dodržovat mezi sebou odstupy. Jinak akci zrušíme. 
Mnohokrát vám všem děkuji za pochopení.
Nikoho do této akce nenutím, ale pokud se můj nápad setká aspoň s jednou kladnou reakcí, budu ráda.“

Přichází den K.

Beru plato obháčkovaných vajíček a jdu před klubovnu na Krasliciádu. Cestou přemýšlím o tom, kolik lidi má výzva oslovila. Jaké je mé překvapení, když ke klubovně začínají seniorky i senioři chodit. Někteří s jedním vajíčkem, někteří stejně jako já nesou celá plata. Před klubovnou do hodiny vyrůstá nový druh stromů i keřů s názvem Kraslicovník. Udělal nám opravdovou radost.

Během akce málem zakládáme sázku, kolik dnů vajíčka na Kraslicovnících zůstanou. Jeden, dva? Zničí je děti, dospěláci?

Nemohu dospat rána. Během dne dostávám několik e-mailů od lidí bydlících poblíž. Všichni sdělují, že zatím je vše v pořádku.

Od akce uplynul víc jak týden. A jaké je pro nás všechny milé překvapení, když zjišťujeme, že zde chodí rodiče i prarodiče s dětmi a společně vajíčka přidávají.

Tady je vidět, že i malé věci dokážou udělat velkou radost.

 

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Hani, prima nápad jako vždy. Jsi skvělá organizátorka a takové předvelikonoční setkání seniorů je báječné pro všechny. Přeji hodně dalších společných akcí, kterých se už snad brzy dočkáme.
Alena Vávrová
Zdobím si každoročně keř zlatice pěstovaný na kmínku. Letos ještě asi nepokvete. Výzdobu u dveří již mám, včetně zavěšených kraslic. (Zítra má fučet, snad to vydrží.) Vaše akce je hodná následování, díky za sdílení!
Marie Ženatová
Paní Haničko, je to opravdu příkladný nápad.* V mé rodné vesničce tak zdobí Strom jara na náměstíčku děti s rodiči někdy i prarodiči *
Jana Šenbergerová
Na našem náměstí u fontány máme odpočinkový koutek s pergolou a lavičkami. Nevím, kdo to vymyslel, ale před několika lety před Velikonocemi na plakátku vyzval zájemce, aby na kovovou konstrukci věšeli ozdobená vajíčka. Protože by tam všichni nedosáhli, postavil tam židli. Nápad se také ujal. Musím zjistit, jestli to bude letos stejné.
Alena Tollarová
Hani, v té Tvojí hlavičce to pořád šrotuje a líhnou se v ní nové a nové nápady. Kraslicovník je prima a věřím, že vajíčka nikdo nerozbije a budou zdobit přes celé velikonoce. Já mám radost z nápadu pracovnice Galerie kraslic v Libotenicích. Letos nemůže být výstava, takže část sbírky kraslic má být vystavena v oknech knihovny. Těším se, až se tam půjdu podívat.
Anna Potůčková
Hani prostě u Vás to žije i mezi seniory. Mnohá města by si z Vás měla vzít příklad. A opravdu skvělý nápad.
Martina Růžičková
Vaše kraslicovníky jsou nádherné! Doufám, že budou pro hodně lidí inspirací. A ze všeho nejlepší je, že je lidé neničí, ale, jak píšete, další kraslice přidávají :-). Díky za bezva nápad!
Jaroslav Kolín
Pěkné a aspoň jste se viděli/y. | BTW: Zajímavý zvyk mají některé oblasti v Německu - zdobí vajíčky městské kašny a vypadá to velmi pěkně.
Marie Seitlová
Hanka měla super nápad, také jsem si šla pověsit své vajíčko. A ještě bylo fajn, jsme se viděli se seniory po hodně dlouhé době.
Zuzana Pivcová
Hani, to je krásná akce. Ty a váš seniorský klub, škoda, že to tak nefunguje ve většině měst.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.