Hurá do ZOO! Otevřou se také botanické zahrady či farmářské trhy. Další rozvolňování bude asi řídit nový ministr
Lemur v pražské ZOO. FOTO: Barbora Klimasová

Hurá do ZOO! Otevřou se také botanické zahrady či farmářské trhy. Další rozvolňování bude asi řídit nový ministr

6. 4. 2021

Vláda reaguje na zlepšení epidemické situace otevřením vybraných obchodů a služeb. Od pondělí 12. dubna se otevřou papírnictví, obchody s dětským zbožím, ale i farmářské trhy,  zoologické a botanické zahrady.

Papírnictví, dětské oblečení a obuv, aby mohli rodiče v klidu poslat své děti do škol. A také čistírny a prádelny, farmářské trhy, zámečnictví, opravny zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta. To jsou obchody a služby, které by se podle rozhodnutí vlády měly otevřít jako první, a to od 12. dubna.

Zoologické zahrady a botanické zahrady by v první fázi měly otevřít pouzé své venkovní prostory s tím, že naplnit své kapacity budou smět jen z dvaceti procent.

Končí Blatný s Plagou?
V pondělí 12. dubna by se do školy měli vrátit školáci. Nejprve žáci prvních až pátých tříd základních škol a předškoláci. O dalším "osudu" dětí, ale i dalších protiepidemických opatřeních už budou pravděpodobně rozhodovat noví ministři. Podle spekulací, které se objevily v médiích, by už tuto středu měli ve funkcích skončit ministr zdravotnictví Jan Blatný i ministr školství Robert Plaga.

Oba ministry za ANO dlouhodobě kritizuje jejich šéf, premiér Andrej Babiš. Tlak na ministra zdravotnictví Jana Blatného souvisí mimo jiné i s tím, že odmítá schválit využití ruské vacíny Sputnik V, za což ho veřejně kritizoval i prezident Miloš Zeman. Podle ministra Blatného by měl být ruský Sputnik V kvůli bezpečnosti nejdříve schválen Evropskou lékovou agemturou.

Novým ministrem zdravotnictví by se podle kuloárních informací měl stát ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Ten se před několika dny vyjádřil, že by šlo udělit očkovací látce Sputnik V výjimku pro podávání na experimentální úrovni.

Druhá vakcína později

Vláda dnes podle ministra zdravotnictví Jana Blatného rozhodla také o posunutí očkování druhou dávkou vakcín Pfizer a Moderna, a to na 38 až 42 dní. Pro ty, kteří již mají druhý termín očkování zarezervovaný, se nic němění, termín jim zůstává," doplnil ministr Blatný.

Blatný také potvrdil, že od 7. dubna dojde ke zmírnění současného zákazu poskytování plánované péče v nemocnicích. Dle ministra bude rozhodnutí na vedení jednotlivých nemocnic s tím, že budou stále povinny udržovat určitou kapacitu pro pacienty s koronavirem.

V neděli končí niuzový stav, omezení pohybu lidí končí

S ukončením nouzového stavu v neděli 11. dubna končí i veškerá omezení, týkající se volného pohybu osob. To znamená, že skončí zákaz cestování mezi okresy, zákaz vycházení po 21.hodině, ale i omezení srocování lidí na veřejnosti - ve vnitřních prostorách se bude moci setkávat skupina do deseti lidí, venku pak do dvaceti osob.

 

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%