Julius Špičák: Největší výhodou IKEM je organizační sevření a menší formálnost
FOTO: archiv MUDr. J. Špičáka

Julius Špičák: Největší výhodou IKEM je organizační sevření a menší formálnost

9. 4. 2021

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) slaví 50. výročí svého založení. Za tu dobu se ve vedení jednotlivých klinik a pracovišť vystřídalo nekonečné množství odborníků.

Na pracovní život ve zdech špičkového zařízení jsme se zeptali Profesora Julia Špičáka, přednosty Hepatogastroenterologické kliniky.

Můžete prosím, popsat výhody, které skýtá práce v IKEM?
Mohu srovnávat, neboť před angažmá v IKEM jsem pobýval v několika fakultních nemocnicích. IKEM poskytuje špičkovou medicínu v oblasti kardiologie, transplantologie, hepatogastroenterologie, nefrologie, metabolismu. Samotnou excelencí se od fakultních nemocnic neliší, je však organizačně jednodušší, sevřenější a méně formální, takže se potřebné změny snáze prosazují. Před více než 20 lety zavedl například transplantace jater za několik měsíců.

Jak dlouho působíte v tomto zdravotnickém zařízení Vy sám ? A jak to ovlivnilo Váš pracovní život?
Působím tam od 1. 1. 1995 a jako ostatní změny v životě jsem to bral jako příležitost. Jednak změna prostředí zbystří a zaktivuje, jednak jsem dostal prostor prakticky k nerušené realizaci pracoviště podle vlastních představ.

Co považujete za největší úspěch gastroenterologie v posledním období?
Vývoj v oblasti gastroenterologie je nyní kontinuální, o spektakulární milníky se nejedná, nicméně je obor za 10 let vždy někde jinde. Za fascinující považuji objev antivirotik u infekčních hepatitíd, které mohou vést až k vymýcení jedné nebezpečné nemoci.

Podepisuje se Covid-19 i na vašem oboru ? A jaké poškození zdraví si nyní lidé nejčastěji způsobují sami?
Jednou z nejčastějších manifestací covid jsou bolesti břicha a průjmy, covid také znamená zřetelné riziko u nemocných po transplantaci a na kortikoidech. Zásadním rizikovým faktorem u lidí do 60 let je obezita, takže jipky někdo vtipně nazval oddělením intenzivní obezitologie.

rozhovor zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.