Julius Špičák: Největší výhodou IKEM je organizační sevření a menší formálnost
FOTO: archiv MUDr. J. Špičáka

Julius Špičák: Největší výhodou IKEM je organizační sevření a menší formálnost

9. 4. 2021

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) slaví 50. výročí svého založení. Za tu dobu se ve vedení jednotlivých klinik a pracovišť vystřídalo nekonečné množství odborníků.

Na pracovní život ve zdech špičkového zařízení jsme se zeptali Profesora Julia Špičáka, přednosty Hepatogastroenterologické kliniky.

Můžete prosím, popsat výhody, které skýtá práce v IKEM?
Mohu srovnávat, neboť před angažmá v IKEM jsem pobýval v několika fakultních nemocnicích. IKEM poskytuje špičkovou medicínu v oblasti kardiologie, transplantologie, hepatogastroenterologie, nefrologie, metabolismu. Samotnou excelencí se od fakultních nemocnic neliší, je však organizačně jednodušší, sevřenější a méně formální, takže se potřebné změny snáze prosazují. Před více než 20 lety zavedl například transplantace jater za několik měsíců.

Jak dlouho působíte v tomto zdravotnickém zařízení Vy sám ? A jak to ovlivnilo Váš pracovní život?
Působím tam od 1. 1. 1995 a jako ostatní změny v životě jsem to bral jako příležitost. Jednak změna prostředí zbystří a zaktivuje, jednak jsem dostal prostor prakticky k nerušené realizaci pracoviště podle vlastních představ.

Co považujete za největší úspěch gastroenterologie v posledním období?
Vývoj v oblasti gastroenterologie je nyní kontinuální, o spektakulární milníky se nejedná, nicméně je obor za 10 let vždy někde jinde. Za fascinující považuji objev antivirotik u infekčních hepatitíd, které mohou vést až k vymýcení jedné nebezpečné nemoci.

Podepisuje se Covid-19 i na vašem oboru ? A jaké poškození zdraví si nyní lidé nejčastěji způsobují sami?
Jednou z nejčastějších manifestací covid jsou bolesti břicha a průjmy, covid také znamená zřetelné riziko u nemocných po transplantaci a na kortikoidech. Zásadním rizikovým faktorem u lidí do 60 let je obezita, takže jipky někdo vtipně nazval oddělením intenzivní obezitologie.

rozhovor zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
IKEM je pro mne posvatne misto kde vraceji lidi do zivota.
Martina Růžičková
IKEMu bychom si všichni měli vážit. Také si myslím, že 50. výročí tak významné instituce by mělo být více připomínáno médii.
Dana Puchalská
Ano Danielo. Vím o IKEMU svoje. Nikdy nezapomenu na 9.duben 2012. Nebýt kolektivu profesora Špičáka,manžel by už nebyl na světě.
Daniela Řeřichová
Před IKEM klobouk dolů, je to institut světové úrovně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.