Jak jsem uklízela Česko
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem uklízela Česko

16. 4. 2021

Začalo to výzvou ve Zpravodaji našeho města: 27.3 bude celostátní akce Ukliďme Česko. Kdo se chce zúčastnit, ať si v místní knihovně vezme rukavice a pytel na odpadky.

Vzpomněla jsem si, že při procházce kolem Vltavy jsme s kamarádkou viděly lahve, plechovky a plastové obaly, které trčely z loňské trávy. Není to náročná procházka, to zvládnu.

V knihovně mi naše knihovnice přidala k rukavicím a pytli ještě oplatku a pitíčko. To mne mile překvapilo! Na procházce vytráví, když bude navíc doplněna tělocvikem při sbírání odpadků!

V sobotu 27.3 byla hlášena vichřice nad naším územím. Proto jsem si říkala, že celostátního sběru odpadků se mnoho lidí nezúčastní. Prozkoumala jsem počasí. Vítr u nás sice foukal, ale nebyl tak silný, aby mne to odfouklo, a tak jsem vyrazila. Rukavice se hodily, pytel jsem  nahradila dvěma taškami z igelitu. Lépe se mi nesly.

Na poměrně krátkém úseku jsem nasbírala sklo, plasty i hliníkové obaly od piva. Nevonělo to a navíc mohu počítat s tím, že za týden najdu další odpadky. Ale  proč si nedopřát užitečný pohyb?

Když jsem tříděný odpad dala do kontejnerů, našla jsem u jednoho kontejneru 10 lahví od piva a u druhého další. Odnesla jsem je domů, opláchla v dezinfekci a odevzdala v samoobsluze. Tak jsem kromě svačinky z knihovny měla i nečekaný honorář!

Ani já nechápu lidi, kteří do lesa přinesou chutnou svačinku a už je jim zatěžko donést prázdné obaly, kam patří. Ale žiju v rekreační oblasti a každý podzim je situace stejná: Dobrovolníci mají co sbírat na březích Vltavy od nás až do Českých Budějovic. Znám lepší zaměstnání, než dělat v lese popeláře, ale koukat na ty odpadky také není můj oblíbený zážitek. 

Nejsem sama, kdo si na procházku do lesa vezme gumové rukavice a igelitku na smetí, takže si nedělám zásluhy, jen mne fotografie odpadků v lese u článku Anny Čípové inspirovaly k tomuto příspěvku.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%