Roste počet lidí ve věku nad 62 let, kteří hledají práci, potvrdil průzkum
FOTO: Ingimage

Roste počet lidí ve věku nad 62 let, kteří hledají práci, potvrdil průzkum

12. 4. 2021

V České republice stupá počet lidí ve vyšším věku, kteří hledají práci. Potvrzuje to analýza nabídek pracovního portálu Profesia. Nejstarší uchazeči mají zájem především o místa v dopravě, logistice, administrativě a v retailu.

Již několik let postupně mírně narůstá počet lidí nad 62 let, kteří hledají práci. Potvrzuje to analýza dat pracovního portálu Profesia, která také rozebírá trendy, které s touto věkovou skupinou souvisejí. I když podíl této skupiny na celkovém počtu životopisů uchazečů o práci tvoří jen necelé 1 %, rok od roku roste.

 Obrázek1.png

Z celkového počtu uchazečů v databázi životopisů nyní tvoří lidé
nad 62 let 0,72 %, což je nejvíce za posledních 5 let.

Seniorům kazí šance zastaralé životopisy

Zaměstnávání lidí nad 55 let je citlivé téma. Se stárnutím naší populace ale bude třeba, aby se nálada ve společnosti v tomto směru změnila. Naštěstí už jsou překonané předsudky v tom směru, že výkonný může být pouze mladý kolektiv. Řada zaměstnavatelů má ale stále z přijetí starších pracovníků obavy. Například z toho, že starší lidé jsou méně přizpůsobiví, neefektivní, neovládají moderní technologie a jsou častěji nemocní. A tak stále platí, že získání nového místa je pro seniory v porovnání s mladšími ročníky náročnější. V podstatě je možné říci, že s čím vyšší věk, tím trvá nalezení nového uplatnění déle.

Pro potenciální zaměstnavatele mají starší uchazeči také jisté přednosti – mohou nabídnout dlouholeté zkušenosti, jsou zodpovědnější a trpělivější, mají nadhled. Firmy v nich získávají většinou loajální pracovníky, kteří mívají nižší nároky. Práce je pro ně způsobem seberealizace a mají i více času, protože je již nevytěžuje starost o rodinu.

„Negativní postoj firem často způsobují příliš dlouhé a neaktualizované životopisy starších uchazečů,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia. „Uvádějí v nich například veškeré pracovní zkušenosti, které nasbírali, bez ohledu na požadavky související s vypsanou pozicí. Kurzy a jiné vzdělávací aktivity, které uchazeč absolvoval před desítkami let, jsou pro potenciálního zaměstnavatele také většinou irelevantní.“

Největší zájem je o plný úvazek

I když v posledních letech řada firem nabízela větší podíl pozic na zkrácený úvazek nebo na dohodu, které byly vhodné i pro starší uchazeče, v nejstarší věkové skupině je zájem zejména o práci na plný úvazek. To dokazují i reakce na vypsané pozice, kdy více než 62 % uchazečů mělo zájem o tento typ úvazku. O práci na dohodu projevila zájem 4 % uchazečů, stejný podíl byl i zkráceného úvazku. U zbytku uchazečů nebyla preference specifikována.

Nejčastější je práce ve skladech a ve výrobě

Uchazeči nad 62 let obsazují zejména místa z oblasti výroby nebo dopravy a logistiky, do pětice top oborů se zařadila také administrativa a retail. Pokud situaci porovnáme se sousedním Slovenskem, je pořadí oborů trochu jiné – tam jsou starší zaměstnanci přijímáni zejména v dopravě a logistice či v retailu, až poté následují pozice ve výrobě. Přehled deseti nejčastěji obsazovaných pozic ukazuje tabulka. 

Obrázek2.png

 

práce
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%