Roste počet lidí ve věku nad 62 let, kteří hledají práci, potvrdil průzkum
FOTO: Ingimage

Roste počet lidí ve věku nad 62 let, kteří hledají práci, potvrdil průzkum

12. 4. 2021

V České republice stupá počet lidí ve vyšším věku, kteří hledají práci. Potvrzuje to analýza nabídek pracovního portálu Profesia. Nejstarší uchazeči mají zájem především o místa v dopravě, logistice, administrativě a v retailu.

Již několik let postupně mírně narůstá počet lidí nad 62 let, kteří hledají práci. Potvrzuje to analýza dat pracovního portálu Profesia, která také rozebírá trendy, které s touto věkovou skupinou souvisejí. I když podíl této skupiny na celkovém počtu životopisů uchazečů o práci tvoří jen necelé 1 %, rok od roku roste.

 Obrázek1.png

Z celkového počtu uchazečů v databázi životopisů nyní tvoří lidé
nad 62 let 0,72 %, což je nejvíce za posledních 5 let.

Seniorům kazí šance zastaralé životopisy

Zaměstnávání lidí nad 55 let je citlivé téma. Se stárnutím naší populace ale bude třeba, aby se nálada ve společnosti v tomto směru změnila. Naštěstí už jsou překonané předsudky v tom směru, že výkonný může být pouze mladý kolektiv. Řada zaměstnavatelů má ale stále z přijetí starších pracovníků obavy. Například z toho, že starší lidé jsou méně přizpůsobiví, neefektivní, neovládají moderní technologie a jsou častěji nemocní. A tak stále platí, že získání nového místa je pro seniory v porovnání s mladšími ročníky náročnější. V podstatě je možné říci, že s čím vyšší věk, tím trvá nalezení nového uplatnění déle.

Pro potenciální zaměstnavatele mají starší uchazeči také jisté přednosti – mohou nabídnout dlouholeté zkušenosti, jsou zodpovědnější a trpělivější, mají nadhled. Firmy v nich získávají většinou loajální pracovníky, kteří mívají nižší nároky. Práce je pro ně způsobem seberealizace a mají i více času, protože je již nevytěžuje starost o rodinu.

„Negativní postoj firem často způsobují příliš dlouhé a neaktualizované životopisy starších uchazečů,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia. „Uvádějí v nich například veškeré pracovní zkušenosti, které nasbírali, bez ohledu na požadavky související s vypsanou pozicí. Kurzy a jiné vzdělávací aktivity, které uchazeč absolvoval před desítkami let, jsou pro potenciálního zaměstnavatele také většinou irelevantní.“

Největší zájem je o plný úvazek

I když v posledních letech řada firem nabízela větší podíl pozic na zkrácený úvazek nebo na dohodu, které byly vhodné i pro starší uchazeče, v nejstarší věkové skupině je zájem zejména o práci na plný úvazek. To dokazují i reakce na vypsané pozice, kdy více než 62 % uchazečů mělo zájem o tento typ úvazku. O práci na dohodu projevila zájem 4 % uchazečů, stejný podíl byl i zkráceného úvazku. U zbytku uchazečů nebyla preference specifikována.

Nejčastější je práce ve skladech a ve výrobě

Uchazeči nad 62 let obsazují zejména místa z oblasti výroby nebo dopravy a logistiky, do pětice top oborů se zařadila také administrativa a retail. Pokud situaci porovnáme se sousedním Slovenskem, je pořadí oborů trochu jiné – tam jsou starší zaměstnanci přijímáni zejména v dopravě a logistice či v retailu, až poté následují pozice ve výrobě. Přehled deseti nejčastěji obsazovaných pozic ukazuje tabulka. 

Obrázek2.png

 

práce
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirka Nová
Zajímavý článek. Můj dědeček celý život pracoval jako školitel BOZP a svou práci bral opravdu vážně, takže dlouhou dobu nechtěl odejít do důchodu. Nedávno zemřel po dlouhé nemoci a já jsem mu zařizovala pohřeb. Na internetových stránkách https://www.pohrebnisluzba-helfi.cz/kontakty/praha-2.html jsem objednala pohřební službu Praha 2, kde mi pomohli zorganizovat poslední rozloučení s dědečkem. Na pohřeb přišlo spousta lidí, se kterými pracoval, ale také hodně přátel.
František Klapal
Tomuto se vůbec nedivím. Dnešní firmy prostě hledají čím dál mladší zaměstnance. A ty starší, zkušenější odsouvají na druhou kolej, nebo rovnou propouští. Jsem rád, že firma, ve které pracuji taková není. Právě naopak. O své zaměstnance se velice dobře stará. Teď nedávno jsme například od firmy dostali nové ochranné pomůcky na práci. Pokud se nepletu, tak právě ty firmě dodali https://www.uvex-safety.cz/cs/ Jsou super. :)
Irena Mertová
Pan Vrba 12:22: Hezky.... :-)
Ladislava Tesařová
Paní Kopecká, letos odcházejí do důchodu muži a bezdětné ženy roč.1957 a odcházejí v 63 letech 8 měsících. a ženy 1958 s 1 dítětem (62+8). Dnes opravdu lidé v 62 letech hledají "normální" práci, bo ještě v penzi nejsou.
Martin Vrba
Když jsem se kouknul do tabulky v článku, tak jsem zkonstatoval, že o „baliče“ a „baličky“ je zájem stále, a to skrze různé společnenské systémy, viz scéna zde: https://www.youtube.com/watch?v=0AsebImEuV0
Martin Vrba
V České republice stupá počet lidí ve vyšším věku, kteří hledají práci. Potvrzuje to analýza nabídek pracovního portálu Profesia. To potvrdil i můj kamarád, když prý navštívil svou manželku na Olšaanských hřbitovech, tak ji tam nenašel. U správce hřbitova se dozvěděl, že si šla prý hledat práci. A že nebude úspěšná, mi zase potvrdil známý personalista, protože mají přetlak i daleko mladších strašidel na pracovním trhu.
Danka Rotyková
Pravdou je, že u nás to tato skupina lidí ( hlavně pak muži) nemá lehké. Souhlasím s p. Berkou. Do budoucna se dívám realisticky - pěkných pár let potrvá, než se dostaneme.na úroveň před koronavirem, takže to pro skupinu 62+ nevidím růžově.
Jindřich Berka
Dobrý den, myslím si, že důchodci jsou na posledním místě, když se někdo hledá. Dělají především dělnické profese, které nikdo nechce vykonávat, pokud nejsou právníci, lékaři, psychologové, nezastupitelní odborníci nebo ředitelé, kteří mají za sebou někoho vlivného nebo pracují sami na sebe. Nabídka práce převyšuje poptávku, takže v tom to není, neměli by být v tomto případě nezaměstnaní. Jenže problém je ten, že naše legislativně zaručená minimální mzda nestačí na život a rovná se skoro dávkám, takže chybí motivace!!! U nás je minimální mzda jedna z nejnižších v Evropě. Politici se toho bojí, aby nenaštvali podnikatele, kteří vyhrožují, že by museli propouštět, tak ať nepodnikají, někdo to vezme za ně. Je to vydírání a stejně doplatky a různé přídavky na bydlení, děti a jiné platí stát. Zavání to českým alibismem, protože jinde to funguji.
Eva Kopecká
Ženy, kterým je dnes 62, by již měly být důchodkyně. U mužů je to nevím jak.
Jana Šenbergerová
Tomu se nedivím, když problémy mají i čtyřicátníci. Věřím, že se to časem zlepší, až se zas život rozběhne v jiném tempu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.