Třemšín - místo, kam se ráda vracím
Foto: autorka

Třemšín - místo, kam se ráda vracím

20. 4. 2021

"Kdyby hora mohla vyprávět, kdo všechno na ni vylez za 100 let...", zpívá se ve známé písničce. Pakliže by tou horou byl staroslavný Třemšín, jeho paměť by byla zcela zaplněná a to nejen za poslední století.


text.jpg

827 metrů vysoký vrch s pozůstatky středověkého hradu, je nazýván králem jižních Brd a je přirozeným centrem celého Rožmitálska. Hrad, zpustošený husity, od 16. století už jenom chátral a nikdy nebyl obnoven. Počátkem 19. století zde pražský arcibiskup kníže Salm nechal provést romantické úpravy v duchu doby - tím ale ztížil práci historikům a archeologům. Z původního hradu se zkrátka skoro nic nezachovalo, a možná právě proto oplývá vrchol Třemšína zvláštním kouzlem opuštěnosti... 

hrad2-1.jpg

A přece to tu v minulosti žilo - konaly se náboženské i obrozenecké slavnosti, prostranství zaplnil dav s korouhvemi či červenobílými prapory. Těžko uvěřit, že se sem vtěsnalo na 10.000 lidí! Tradice poutí v menší míře pokračuje dodnes a taky Nový rok je třeba začít výstupem na Třemšín.

hrad-8.jpg

Škoda, že dřevěná rozhledna, jež tu stávala, už také podlehla zubu času a musela být zbořena. Návrh nové, který nechalo zhotovit Arcibiskupství pražské, byl dokonce oceněn v architektonické soutěži - nicméně na jeho realizaci zatím nedošlo. Důvod je prostý: peníze. Je to jedna z věcí, kterou chci ještě v životě zažít: ocitnout se nad korunami stromů a rozhlédnout se po kraji z té nádherné nové věže!

Co na vrcholku Třemšína zůstalo, je nově opravená kaplička z 18. století. Stojí prý na zasypané hradní studni, která měla ukrývat poklad - tři zlaté pruty neboli "šíny". Snad právě od nich pochází jméno Třemšín, ale mohla to být i kvetoucí střemcha nebo hornina křemel, které daly hoře jméno.

kaple-3.jpg

Půvabných pověstí, které se vážou k Třemšínu, je ovšem mnohem více. Tajemnou horu prý obývaly i takové potvory jako drak nebo ohnivý had. Na kamenném mostku sedává dodnes Třemšínský mužíček, který prý lidem neublíží, ale rád je vyděsí! Na pasekách mezi stromy tančí odpradávna lesní víly, a kdyby na vás promluvily, uslyšely byste libozvučnou staroslovanštinu...

most-7.jpg

Vystoupat na Třemšín lze pouze pěšky - je součástí CHKO Brdy, takže auto musíte nechat třeba v Hutích pod Třemšínem, odkud je to na vrchol asi 4,5 km po červené značce. Turistické cesty na Třemšín se ale sbíhají ze všech směrů a každá nabízí putování překrásnou přírodou i mnoho zajímavostí. 

vyhled-jih.jpg

Ve svazích pod Třemšínem objevíte partyzánský bunkr, opravenou studnu, zbytky hradiště zvaného Hengst, skalní útvar Čertovo vřeteno.

studna1-1.jpg

Roste tu mnoho věkovitých krásných stromů, z nichž nejpodivnější je buk-dvoják, který byl bohužel nedávno zlomený vichřicí. Říká se, že milenci, kteří projdou bránou ze srostlých buků, se nikdy nerozejdou!

dvojak2.jpg

Zajímavostí je také tzv. Salmovská silnice z 19. století, lemovaná původními patníky. Na tu narazíte cestou po zelené značce od bývalé hájovny Na Dědku. Po zelené i červené značce dojdete k Třemšínské boudě, kde se dá schovat třeba před deštěm.

bouda.jpg

Bývala tu palanda se senem na přenocování a kamínka se zásobou dřeva - ale kdeže loňské sněhy jsou...

gangloff.jpg

Jen litinový Gangloffův kříž stále upomíná na zdejšího lesmistra a vynálezce stroje na výrobu šindelů.

tri-krize.jpg

Křížků a památníčků na tragické události je možné najít kolem Třemšína více. Upomínají na kruté střety mezi pytláky a strážci lesa, a taky na historii válečnou.

To by ale bylo na mnohem delší povídání...

dvojak-2.jpg

 

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

cestování Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.