Vždy jsem doufal, že naše generace nezažije válku
FOTO: Pixabay

Vždy jsem doufal, že naše generace nezažije válku

22. 4. 2021

Pokaždé, když jsme s kamarády seděli v naší restauraci a padaly různé stížnosti na naši vládu a politiku, jsem uzavíral debatu slovy "Klucí, neblbněte, hlavně, že dožijeme v míru."

Dnes už jsem na velkých pochybách, protože v poslední době se "svět vymknul z kloubů" takovým způsobem, který vzbuzuje velké obavy. Jako by nestačila pandemie covidu a následky, se kterými se budeme zejména v ekonomice a vzdělávání potýkat dlouhou dobu. Podle některých vojenských plánovačů by vše nejlépe vyřešil vojenský konflikt v Evropě. V době, kdy státy jako Německo, Francie, Španělsko i Itálie šlapou na brzdu a chtějí s Ruskem dělat byznys, vynoří se tu znenadání tzv. "Vrbětická kauza".

Jejich tajným službám je situace kolem BIS známá. Berou ji jako nějakou "filiálku" CIA a ví, že ji rozhodně naše vláda, ani jiný státní orgán neřídí. Proto se žádost ministra Hamáčka o solidaritu setkala na schůzce min. zahraničních věcí 26 států EU s mrazivou odezvou. Zejména Německo zná dobře, jaký "šlendrián" se odehrával v soukromých muničních skladech, za zády Armády ČR, která měla plně odpovídat za jejich bezpečný provoz a ostrahu.

Nicméně na druhé straně je nutno objektivně přiznat, že BIS a všichni nepřátelé naší spolupráce s Ruskem dosáhli velkého úspěchu. Podařilo se jednou ranou vyřadit Rosatom z tendru na Dukovany, smést ze stolu vakcinu Sputnik V a zničit dlouhodobé a vzájemně výhodné obchodní vztahy s Ruskem. Kolik nás to bude v budoucnu stát, dnes nikdo netuší.

Po prvních ohlasech po oznámení premiéra Babiše jsem si na sociálních sítích připadal jako v 50-tých letech. Obyvatelé země, která nevystřelila proti nepřátelům v r. 1939 a 1968 ani jeden náboj, vyzývali k tvrdým akcím proti Rusku s tím, že to někdo zase udělá za nás. Všichni, kdo se ptali, proč to vše bylo vyšetřeno až po 7-letech, byli označováni za vlastizrádce, zkrátka "kdo nejde s námi - jde proti nám" ! Dnes už převažují názory, že při dnešních technických možnostech je celkem snadné vyrobit dokonalé obvinění a zakrýt tak vlastní selhání. Lidé se začínají ptát na spoustu věcí a existují reálné obavy, že po "hvězdné hodince BIS" už budou padat góly jen do její pomyslné branky.

Na závěr chci vyjádřit své velké přání, aby se podařilo uskutečnit schůzku prezidentů Bidena a Putina, kde by bylo dohodnuto opatření ke snížení rizika války na co nejnižší možnost.

Je mi jasné, že budu leckým označen v lepším případě jako rusofil, ale věřte tomu nebo ne, ráno 21.8. 1968 jsem společně s cca. 20-ti mladými kluky stál před Vojenskou správou v Plzni s požadavkem na možnost bojovat proti okupantům! Za rok poté jsem byl v Českých Velenicích bezdůvodně vyveden z vlaku do Vídně a vrácen domů.

Můj příběh
Hodnocení:
(4 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.