Vždy jsem doufal, že naše generace nezažije válku
FOTO: Pixabay

Vždy jsem doufal, že naše generace nezažije válku

22. 4. 2021

Pokaždé, když jsme s kamarády seděli v naší restauraci a padaly různé stížnosti na naši vládu a politiku, jsem uzavíral debatu slovy "Klucí, neblbněte, hlavně, že dožijeme v míru."

Dnes už jsem na velkých pochybách, protože v poslední době se "svět vymknul z kloubů" takovým způsobem, který vzbuzuje velké obavy. Jako by nestačila pandemie covidu a následky, se kterými se budeme zejména v ekonomice a vzdělávání potýkat dlouhou dobu. Podle některých vojenských plánovačů by vše nejlépe vyřešil vojenský konflikt v Evropě. V době, kdy státy jako Německo, Francie, Španělsko i Itálie šlapou na brzdu a chtějí s Ruskem dělat byznys, vynoří se tu znenadání tzv. "Vrbětická kauza".

Jejich tajným službám je situace kolem BIS známá. Berou ji jako nějakou "filiálku" CIA a ví, že ji rozhodně naše vláda, ani jiný státní orgán neřídí. Proto se žádost ministra Hamáčka o solidaritu setkala na schůzce min. zahraničních věcí 26 států EU s mrazivou odezvou. Zejména Německo zná dobře, jaký "šlendrián" se odehrával v soukromých muničních skladech, za zády Armády ČR, která měla plně odpovídat za jejich bezpečný provoz a ostrahu.

Nicméně na druhé straně je nutno objektivně přiznat, že BIS a všichni nepřátelé naší spolupráce s Ruskem dosáhli velkého úspěchu. Podařilo se jednou ranou vyřadit Rosatom z tendru na Dukovany, smést ze stolu vakcinu Sputnik V a zničit dlouhodobé a vzájemně výhodné obchodní vztahy s Ruskem. Kolik nás to bude v budoucnu stát, dnes nikdo netuší.

Po prvních ohlasech po oznámení premiéra Babiše jsem si na sociálních sítích připadal jako v 50-tých letech. Obyvatelé země, která nevystřelila proti nepřátelům v r. 1939 a 1968 ani jeden náboj, vyzývali k tvrdým akcím proti Rusku s tím, že to někdo zase udělá za nás. Všichni, kdo se ptali, proč to vše bylo vyšetřeno až po 7-letech, byli označováni za vlastizrádce, zkrátka "kdo nejde s námi - jde proti nám" ! Dnes už převažují názory, že při dnešních technických možnostech je celkem snadné vyrobit dokonalé obvinění a zakrýt tak vlastní selhání. Lidé se začínají ptát na spoustu věcí a existují reálné obavy, že po "hvězdné hodince BIS" už budou padat góly jen do její pomyslné branky.

Na závěr chci vyjádřit své velké přání, aby se podařilo uskutečnit schůzku prezidentů Bidena a Putina, kde by bylo dohodnuto opatření ke snížení rizika války na co nejnižší možnost.

Je mi jasné, že budu leckým označen v lepším případě jako rusofil, ale věřte tomu nebo ne, ráno 21.8. 1968 jsem společně s cca. 20-ti mladými kluky stál před Vojenskou správou v Plzni s požadavkem na možnost bojovat proti okupantům! Za rok poté jsem byl v Českých Velenicích bezdůvodně vyveden z vlaku do Vídně a vrácen domů.

Můj příběh
Hodnocení:
(4 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Václav Soukup
Děkuji Liborovi i ostatním za jejich komentáře. Mám velkou radost, že si většina z nich uvědomuje reálné nebezpečí vzniku války, která by zamenala totální katastrofu !
ivana kosťunová
Pobavila mě zmínka, že autor je placený ruskými dezinformátory - naskočil mě termín američtí imperialisté :)) Stejně jako v padesátých letech, i dnes existují snaživí "svazáci", kteří mají ten jediný správný názor, a je jim vše jasné :)) :))
Václav Soukup
To máte pane Vrba absolutní pravdu ! Už za Rakouska - Uherska se staročeši hádali s mlado- čechy místo toho, aby bojovali za naši suverenitu. V r. 1939 zradili politici národ když nedovolili armádě se bránit. V r. 1968 to samé a teď se snažíme vyhovět USA v jejím snažení o izolaci Ruska od EU. Proč se nedovedeme chovat trochu umírněně jako jiné státy, které výhodně spolupracují s Ruskem a nikoho nevyhošťují.
Martin Vrba
My prostě neumíme dělat normální politiku, my umíme jen, ale za to naprosto skvěle, dělat jen užitečného vola velmocem. Jednou Němcům, pak zase Rusům a nyní zase Američanům. A až tady přistanou Marťané, tak klidně i Marťanům. Touto schopností kolaborovat s kýmkoli a zařídit si u nového pána lepší místa sluhů oplývají u nás tradičně lidovci, ti v tom tedy nikdy nezklamou.:)
Milan Sova
https://youtu.be/JBVWkvMuh_k :-)
Irena Mertová
Jediné, co mohu k tématu napsat je, že doufám, že opravdu nezažije naše ani příští generace válku. Souhlasím se Soňou také.
Antonín Nebuželský
Řeknu pouze jaký s toho mám dojem.Na tom ,co se tady děje,nikdo nevydělá. Snad budeme mit za tři roky čím svítit. A ještě otázku: komu to prospělo,nebo prospěje...
Václav Soukup
Pan Zeman je jeden z těch, kteří automaticky přejímají tvrzení médií. Ti, kteří používají vlastní mozek a požadují důkazy, jsou u něho zrádci ! Co se týká mých komentářů si myslím, že projev jiného názoru není na škodu. Přece nikdo nechce, abychom se tady všichni navzájem chválili a dávali si 5 hvězdiček ? Já osobně Vám děkuji, že jste diskusi oživil a plně respektuji Vaše právo na vyjádření odlišného postoje. Jo, " rublíky " mně zatím žádné nepřišly !
Petr Dvořák
Před více jak třiceti lety jeden jeden náš jouda prosadil zrušení naši zbrojní výroby, protože potom přece ve světě zavládne mír. Tak jo. Jediný kdo na tom vydělal, byli ti, kteří tu díru po našich nedodaných zbraních okamžitě zalepili těmi svými. Dnešní joudové se nás snaží přesvědčit, že když Dukovany nedostaví Rosatom, zavláden u nás energetická bezpečnost. Tak jo.
Sta Nislav
Také názor. Jen stojí nahliněných nohách. Uváděná "fakta" jsou smyšlená a je to lehce ověřitelné na netu. Nicméně, pokud je to Vaše osobní přesvědčení, tak nechť je. Jen bych podotkl, že před více než 30 lety by Kreml udusil diskusi. Jen mi prosím neříkejte, že dnešní vláda v Rusku s tím nemá nic společného. Problém všech! (Ex) velmocí je obdobný. Ať to je Rusko, Turecko, Maďarsko či USA.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.