Nejdříve ostříhat, pak na výstavu, za týden na nákupy, za dva týdny na kafíčko
FOTO: Pixabay

Nejdříve ostříhat, pak na výstavu, za týden na nákupy, za dva týdny na kafíčko

29. 4. 2021

Kadeřníci, obchodníci i restauratéři netrpělivě čekají, jak na slábnoucí koronavirus zaeaguje vláda. Ta rozhodla, že se od pondělí 3. května otevřou služby jako například kadeřnictví, o týden později obchody a nejdříve od 17. května zahrádky restaurací.

Život v Česku se pomalu, ale jistě vrací do normálu. Epidemie koronaviru ustupuje, denní přírůstky nově nakažených nemocí covid-19 se pohybují kolem dvou tisíc, magické číslo R je na hodnotě cca 0,6 a počty hospitalozovaných by se mohly už brzy dostat pod tři tisíce. I díky tomu se vláda rozhodla současná protiepidemická opatření postupně rozvolňovat.

Kdy se co bude otevírat?

Pondělí 3. května
Otevřou se služby jako je kadeřnictví, pedikúra, masáže zdravotního charakteru apod. Lidé se ale budou muset prokázat negativním testem, buďto antigenním či PCR. Od tohoto dne budou také moci lidé vyrazit do muzeií, na výstavy, a památky bez skupinových prohlídek,  a to v krajích s incidencí nižší než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel. A do škol se vrátí žáci druhého stupňě základních škol, zatím v sedmi krajích - v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze.

Pondělí 10. května
Otevře se maloobchod. Ve všech maloobchodních prodejnách budou ale podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka platit přísná hygienická opatření - limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Pondělí 17. května
Podle šesti balíčků rozvolňování by se venkovní prostory stravovacích zařízení a hotely na čtvrtinu kapacity mohly otevřít v rámci čtvrtého balíčku. Počítá se s tím nejdříve od 17. května za předpokladu, že počet nakažených za sedm dní klesne pod 75 nad 100 000 obyvatel. Počet pozitivních případů nemoci covid-19 v ČR nyní činí 146 na 100.000 lidí.

Asociace hotelů a restaurací ČR je připravena obrátit se kvůli vládním omezením na Nejvyšší správní soud, považuje je za diskriminační. Jejich znění navíc podle ní nejsou v souladu se zákonem. „V představeném plánu rozvolňování asociaci nejvíce vadí kapacitní limit pro ubytovací zařízení na 25 procent,“ řekl dnes prezident asociace Václav Stárek.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.