Nejdříve ostříhat, pak na výstavu, za týden na nákupy, za dva týdny na kafíčko
FOTO: Pixabay

Nejdříve ostříhat, pak na výstavu, za týden na nákupy, za dva týdny na kafíčko

29. 4. 2021

Kadeřníci, obchodníci i restauratéři netrpělivě čekají, jak na slábnoucí koronavirus zaeaguje vláda. Ta rozhodla, že se od pondělí 3. května otevřou služby jako například kadeřnictví, o týden později obchody a nejdříve od 17. května zahrádky restaurací.

Život v Česku se pomalu, ale jistě vrací do normálu. Epidemie koronaviru ustupuje, denní přírůstky nově nakažených nemocí covid-19 se pohybují kolem dvou tisíc, magické číslo R je na hodnotě cca 0,6 a počty hospitalozovaných by se mohly už brzy dostat pod tři tisíce. I díky tomu se vláda rozhodla současná protiepidemická opatření postupně rozvolňovat.

Kdy se co bude otevírat?

Pondělí 3. května
Otevřou se služby jako je kadeřnictví, pedikúra, masáže zdravotního charakteru apod. Lidé se ale budou muset prokázat negativním testem, buďto antigenním či PCR. Od tohoto dne budou také moci lidé vyrazit do muzeií, na výstavy, a památky bez skupinových prohlídek,  a to v krajích s incidencí nižší než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel. A do škol se vrátí žáci druhého stupňě základních škol, zatím v sedmi krajích - v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze.

Pondělí 10. května
Otevře se maloobchod. Ve všech maloobchodních prodejnách budou ale podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka platit přísná hygienická opatření - limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Pondělí 17. května
Podle šesti balíčků rozvolňování by se venkovní prostory stravovacích zařízení a hotely na čtvrtinu kapacity mohly otevřít v rámci čtvrtého balíčku. Počítá se s tím nejdříve od 17. května za předpokladu, že počet nakažených za sedm dní klesne pod 75 nad 100 000 obyvatel. Počet pozitivních případů nemoci covid-19 v ČR nyní činí 146 na 100.000 lidí.

Asociace hotelů a restaurací ČR je připravena obrátit se kvůli vládním omezením na Nejvyšší správní soud, považuje je za diskriminační. Jejich znění navíc podle ní nejsou v souladu se zákonem. „V představeném plánu rozvolňování asociaci nejvíce vadí kapacitní limit pro ubytovací zařízení na 25 procent,“ řekl dnes prezident asociace Václav Stárek.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Asi nejvíc mi chybí setkání s přáteli jinde než doma. A možnost si koupit něco pěkného na sebe.
Olga Štolbová
Já se těším hlavně na otevření restaurací a hospod. Ač nejsem hospodský typ ani pivař, těším se na setkání s kamarádkami v hospůdce a na jedno malé točené pivo, možná i dvě. ♥
Soňa Prachfeldová
Vše se tolik změnilo, doufám, že postupně se nám bude dařit , zejména držím palce hotelům, restauracím, drobným podnikatelům, aby opět mohl u nás zavládnout turistický ruch.
Věra Ježková
Doufám, že v úterý ráno budu moct vyrazit na výstavu dřeva do zemědělského muzea. Od svého zahájení na podzim snad ani nebyla otevřena a brzy má skončit.
Vlasta Ledlová
Zatím zůstanu víc v přírodě a do normálního života se vrátím až po druhém očkování. Potom si půjdu koupit nějaké oblečení, těším se do kina a na společný oběd se spoluhráčkami po tenise.
Marie Ženatová
Milá Alenko, při čtení v diskusi jsem se zasmála - já to mám opačné*... První si musím koupit něco jako toulavé botky - protože ty moje nejvhodnější se mi začínají rozpadat, náušnice už nenosím téměř rok - preventivně jsem si je vytáhla. Takže jak nebudou potřeba roušky, zase si je nasadím - teď už dlouho "spokojeně odpočívají* ve vystaveném hrníčku... "
Jarmila Komberec Jakubcová
Jako první mám na pondělí 3.5. objednanou úpravu nehtů a pak druhý den thajskou masáž. Snad vše dobře dopadne a budeme mít i covidpas abychom mohli cestovat i do zahraničí.
Alena Tollarová
Budete se možná smát, ale dřív než prošoupané toulavé botky si půjdu koupit nové náušnice. Tam - doufám - nával nebude. Já jsem totiž při nošení roušek dvě náušnice ztratila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%