Místo, kam se ráda vracím: Milada
Foto autorka

Místo, kam se ráda vracím: Milada

6. 5. 2021

Je středa 5.5.21, jsme po obědě, v domě nám renovují chodby, takže vrtání, mlácení od 9.00 hod. a k tomu si soused nad námi dělá úpravy v bytě. Ano, máte pravdu, vrtání a bouchání přímo nad hlavou. Chudák pes už neví, kam se podít, a my v podstatě taky. Tak jsme nechali kávu kávou a vypadli jsme raději ven.

Každý, nebo téměř každý má na světě místo, kam se rád vrací. Místa jsou to různá, třeba město, vesnice, exotika, je toho určitě hodně. A u mě je to voda, lépe řečeno Jezero Milada. Psala jsem o něm mnohokrát, ale pro jistotu vám ho trochu přiblížím. Je to zatopený hnědouhelný důl nedaleko Ústí nad Labem. Napouštění začalo v r. 2001, dokončeno v r. 2010 a zpřístupněno veřejnosti v r. 2015. Náklady na rekultivaci dosáhly 5 miliard korun. Milada byla první rekultivační projekt a stala se vzorem pro další projekt a tím je Mostecké jezero. Bližší informace najdete na Wikipedii.

Počasí bylo všelijaké, mraky se honily po obloze jak splašené, vítr nevěděl roupama, do čeho se opře víc, ale nás to neodradilo. Všechno je lepší, než vrtačka nad hlavou. Vzali jsme to zase jinou stranou než posledně, slunce se snažilo vykouknout z šedivé oblohy, občas se mu to povedlo, vítr se opíral nejen o vodní hladinu, ale i o nás, takže moje načesaná hlava vzala okamžitě za své. Lidí tam bylo poskrovnu, velké vlny a šum vody vytvářel iluzi moře, malá vada na kráse byla hnědá barva vodní hladiny. Nad vodou létala hejna vlaštovek, kolem kvetly jen pampelišky, rozkvetlý strom tam byl jen jeden. Domů nás vyhnaly kupící se tmavé mraky, které nevěštily nic dobrého.

Miladu navštěvujeme několikrát v roce a vždycky vím, že budu spokojená s tím, co tam najdu. Zahání moje chmury a zatím nikdy nezklamala. Vlastně jen jednou, bylo to v létě po otevření,  byli jsme se tam koupat a to mě trochu odradilo od návštěv v horkých letních měsících.

Zvu vás na květnovou procházku po mém oblíbeném dobíjecím místě, které se jmenuje Milada, a samozřejmě k tomu přikládám i fotky, kterých je trochu víc. Malý dovětek, už podruhé venku lije jako z konve a větve za domem se snaží dostat do pokoje.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

cestování Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%